Domov - > eŠR ->

Ob svetovnem dnevu mladih

12.8.2014, avtor: (info) / rubrika: aktualno

Spoštovani mladi,

tisti po letih, statusu, idejah, prepričanju in seveda tisti, ki na mladost zrete z nostalgijo in spomini.

Mladost ni le starostna kategorija, je stanje duha, skupnosti in zmožnost sprejemanja izzivov, uveljavljanja novih idej, drugačnih pogledov, preseganja znanega in predvsem, nenehno raziskovanje za neodkritim. Mladost je energija ustvarjalnosti, je gibalo napredka.

Zato je pomembno, da razumemo nujnost nenehnega spreminjanja obstoječega, nujnost iskanja vedno novih in boljših rešitev, ter predvsem nujnost zahtevati od skupnosti, da je z vsakim dnem naprednejša, učinkovitejša, pravičnejša in državljankam in državljanom prijaznejša.

Ob letošnjem dnevu mladih mineva prvo leto od pričetka informacijske kampanje za sprejem in uveljavitev Resolucije o nacionalnem programu za mladino, ki je v letošnjem letu doživel tudi začetke svojega uresničevanja skozi prvi Izvedbeni načrt nacionalnega programa za mladino. S tem sedemletnim projektom, smo se zavezali mladim in skupnosti, da nacionalne politike, ki zadevajo mlade in mladost, pripravljali in uresničevali na horizontalni ravni in z intenzivnim dialogom z mladimi in njihovimi predstavniškimi telesi.

Ob prvem letu lahko ugotovimo, da smo na dobri poti, da pa bo potrebno dvigniti intenzivnost izvajanja aktivnosti in povečati učinkovitost priprave in uveljavljanja ukrepov in politik za mlade in mladostnost naše skupnosti.

Svetovni dan mladih v letu 2014 odpira pomembno in mnogokrat prezrto vprašanje pomena duševnega zdravja mladostnikov, zato je pomembno, da se ob današnjem dnevu ponovno zavežemo, da bomo še bolj pozorno in učinkovito skrbeli za preprečevanje vseh oblik stigmatizacije mladih, ter da bomo okrepili programe in ukrepe za zagotavljanje boljših pogojev izobraževanja, raziskovanja in dela, tako da bo do učno, raziskovalno in delovno okolje stimulativno in pozitivno vplivalo tudi na osebnostno rast in duševno stabilnost in trdnost aktivnih državljank in državljanov, od katerih upravičeno pričakujemo in jim neizogibno tudi nalagamo odgovornost, da bodo v prihodnje voditelji skupnosti, v kateri živimo.

Ob letošnjem svetovnem dnevu mladih torej vsem mladim, po letih ali kako drugače, iskrene čestitke, predvsem pa veliko udarnosti in volje do raziskovanja, odkrivanja in spreminjanja.

Srečno.