Domov - > eŠR ->

Prvošolci po kažipotih Neže Maurer

1.9.2014, avtor: (mj) / rubrika: utrip

Ko so prvič prestopili šolski prag, so prvošolci na območju občin Maribor, Murska Sobota, Ptuj, Ruše, Slovenska Bistrica, Vojnik, Duplek – približno dva tisoč jih je – prejeli zanesljivo življenjsko popotnico, knjigo Neže Maurer: Ti si moje srce. To je del projekta Društva Jasa: Knjiga Neže Maurer Ti si moje srce v vsako družino z otrokom.

Akcija poteka že tretje leto – do zdaj je bila približno tretjini družin z otrokom na vseh koncih Slovenije brezplačno zagotovljena ta otrokom dojemljiva modrostna knjiga-slikanica – in se nadaljuje. Na povabilo Jase je Neža Maurer to knjigo pripravljala kot pomoč otrokom pri prvih odzivih na zunanje vtise, ki so lahko usodni za življenjsko pot bodočega odraslega. Ob zagotovilu, da bo knjiga brezplačno zagotovljena kar se da veliko otrokom, se je avtorica odpovedala  honorarju.

O motivih za to in druge dejavnosti nevladne organizacije Jasa je ob izročitvi knjige na Osnovni šoli Prežihov Voranc Maribor spregovorila predsednica, mag. filozofije, Mateja Jamnik:

»Dragi otroci, spoštovani učitelji, starši in drugi prisotni – v imenu Društva Jasa vas vse srčno pozdravljam! Ob vsem koristnem, kar je bilo tukaj povedano, želim reči še par besed o knjigi. Preprosto povedano, v knjigi najdemo vso modrost človeške vrste. Pa še izkušnje živali oziroma narave. Zakaj smo na tem svetu, kako je treba živeti, kako se obnašati do drugih ljudi in narave? – vse je zapisano v knjigah. Zato so knjige najzanesljivejše življenjske kažipoti, najtrdnejše oporne točke.

Toda namesto besede KNJIGA moramo uporabljati dve besedi: DOBRA KNJIGA! Človek namreč pripravlja knjige ne le zaradi modrosti, življenja samega torej, temveč tudi zaradi denarja. Pa še zaradi drugih neživljenjskih reči. In med nami je čedalje več neživljenjskih, ničkoristnih knjig, tudi škodljivih. Praviloma so v vabljivi embalaži: najbolj brane, nagrajene, dobro ocenjene ... V morju knjig, takšnih in drugačnih, je torej pred nami zahtevna naloga: prepoznati DOBRO KNJIGO! In to je lahko usodnega pomena. DOBRA KNJIGA nam namreč pomaga, da postajamo pametnejši in, kar je strašansko pomembno – boljši. Da pridemo na pravo stran življenja. A najpomembnejše križišče, z različnimi kažipoti, je življenjska doba prvošolcev.

Zavedajoč se tega v Društvu Jasa ves čas vztrajamo pri pripravljanju DOBRIH KNJIG. Vemo, da ni dovolj DOBRO KNJIGO poslati v knjigarne. Na DOBRO KNJIGO je treba posebej opozoriti in jo brezplačno zagotoviti. In to je način dela Jase. Čeprav nas je par prostovoljcev, smo v 15 letih delovanja otrokom in drugim skupinam prebivalstva zagotovili brezplačno več tisoč posebnih knjig iz naše že dobro znane zbirke Onežimo svet

S to najnovejšo akcijo smo modrostno knjigo za otroke Ti si moje srce zagotovili vsem prvošolcem na območju MOM. Pri tem nam je ves čas pomagal Medobčinski urad za varstvo okolja in varovanje narave. Seveda ne bi šlo brez pomoči gospodarstva – imena vseh, ki so to akcijo pravilno razumeli, so na koncu knjige; prav je, da vemo, kdo so. Knjigo so dobili tudi prvošolci na območju občin Ruše, Duplek, Ptuj, Murska Sobota, Lendava, Vojnik, Šentrupert, ker so župani pravilno razumeli naša prizadevanja.

Vesela, da se nas je toliko zbralo na pravi strani življenja, se vsem iskreno zahvaljujem. Vedoč, da bo knjiga Ti si moje srce, ki danes prihaja v roke številnih prvošolcev, bistveno zvišala veseli zbor na pravi strani življenja, delim z vami radost tega posebnega dneva.”