Domov - > eŠR ->

Ženske v judovstvu

9.9.2014, avtor: Marjan Toš / rubrika: aktualno

Začetki evropskega dneva judovske kulture  (EDJK ) segajo v leto 1996 v Alzacijo, kjer je organizacija B'nai B'rith Hirschler v sodelovanju z Zavodom za turizem v Spodnji Alzaciji priredila prvi dan odprtih vrat. Tri leta pozneje so se praznovanju pridružile tudi organizacije v Nemčiji, Švici, Italiji in Španiji ter ostali departmaji v Franciji, prireditev pa je prvič potekala pod imenom Evropski dan judovske kulture. Leta 2000 je praznovanje potekalo v 16 evropskih državah, letos je  v projekt zajetih že 31 evropskih držav. Od leta 2006 v njem dejavno sodeluje tudi Slovenija.

Nacionalni koordinator praznovanja za Slovenijo je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki povezuje organizatorje iz Ljubljane, Murske Sobote, Lendave in  Gornje Radgone. Tema letošnjega Evropskega dneva judovske kulture ( EDJK ) je »Ženske v judovstvu«.

Praznovanje naj bi najširši javnosti približalo judovsko zgodovino in kulturo in pripomoglo tudi k večji prepoznavnosti Judov in njihove navzočnosti v posameznih okoljih. To je še zlasti pomembno za Slovenijo, ki ima danes eno najmanjših, če ne celo najmanjšo judovsko skupnost v Evropi. EDJK je tudi priložnost za odpravljanje stereotipov o judih in judovstvu in za premagovanje nestrpnosti do drugačnih. Na Slovenskem so se Judje naseljevali predvsem od 12. stoletja, najpomembnejša pa je bila srednjeveška judovska skupnost v Mariboru. Nanjo še danes spominja ohranjena sinagoga, ki je bila pred leti obnovljena in v njej danes deluje Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Ta se ukvarja z judovsko zgodovino in kulturo, z raziskovanjem, preučevanjem in prezentacijo judovske dediščine na Štajerskem in v Sloveniji nasploh. Pomembni ostanki judovske dediščine na Slovenskem so še sinagoga v Lendavi, judovsko pokopališče v Dolgi vasi pri Lendavi, spominski park v Murski Soboti, staro judovsko pokopališče v Ljubljani in judovsko pokopališče v Rožni dolini pri Novi Gorici. V zadnjem času se tudi pri nas  več pozornosti namenja  preučevanju antisemitizma in holokavsta, s posebnim poudarkom na učenju in spominjanju o tej tragediji med 2. svetovno vojno  med mladimi na osnovnih in srednjih šolah.

Letošnje praznovanje EDJK bo v Sloveniji znova zelo raznoliko in bogato. Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor  kot nacionalni koordinator projekta je zelo zadovoljen, da se nam je z raznolikim programom že drugič zapored pridružil Judovski kulturni center z Ljubljane. S tem Ljubljana kot eno od  slovenskim mest, ki mu je pečat v zgodovini dajalo tudi judovstvo, nadaljuje tradicijo partnerstva v tem pomembnem  vseevropskem projektu, v katerega so od vsega začetka vključeni  še Murska Sobota, Lendava, Nova Gorica, Piran, Koper, Ptuj in od lani še Gornja Radgona.  Projekt je široko zastavljen in je v  javnosti naletel na velik odmev zaradi njegove bogate sporočilnosti o posebnostih judovske kulture in o bogati judovski zgodovini, ki je značilna tudi za večji del današnje Slovenije.