Domov - > eŠR ->

Živi življenje zdravo s pametno glavo

24.9.2014, avtor: Valerija Belaj, prof. zgo. in geo. / rubrika: aktualno

Sodobna družba terja in hkrati uvaja vedno več sprememb v vsakdanje življenje. Tudi šole pri tem niso nobena izjema. Ena izmed možnosti druženja in spoznavanja različnih metod ter pristopov so tudi projekti, v sklopu katerih potekajo izmenjave mnenj učiteljev in učencev.

Na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec smo se v petek, 19. 9. 2014, pridružili izpeljavi 16. tradicionalnega Mirovniškega festivala, s katerim smo tudi letos oznamovali Svetovni dan miru. Skupaj z gosti smo v naravoslovni učilnici zasadili sadno drevo. Na šolo smo povabili učence in mentorje iz Nove srednje šole Šentandraž/St.Andrä in Nove srednje šole Pliberk-Bleiburg. Zaradi vremenskih razmer so k nam prišli le gostje iz Pliberka. Pri izpeljavi programa smo sodelovali vsi delavci šole skupaj z učenci, ki so tako ali drugače ustvarjali in podrobneje razmišljali o družini, internetu, prijateljstvu …

V sklopu projekta so potekale številne delavnice (s kolesom v mesto, socialne igre, sprejemanje drugačnosti in življenje skupaj, kristali …), naravoslovni, tehniški in športni dnevi.

Učenci predmetne stopnje so si v telovadnici šole ogledali predstavo družinskega gledališka Kolenc z naslovom: »HEJ TI! Zavaruj se - internet je rast, pa tudi past«. Skozi zgodbo so učencem na zabaven način prikazali pozitivne in negativne posledice uporabe interneta.

Naš festival je potekal skupaj s 7. festivalom drugačnosti, zato smo na našo šolo povabili tudi zunanje sodelavce. Obiskali so nas gostje iz Tretje osnovne šole Slovenj Gradec in slepi prijatelj s psom vodnikom.

Naša šola je bila organizator programa v Koroški galeriji likovnih umetnosti. Dva učenca sta dobila priznanje iz natečaja za fotografijo in literarno delo. Za popestritev v mestu so učenke 4. in 5. razredov zaplesale zumbo. Obiskovalci delavnic v mestu so se lahko na naši stojnici seznanili s projekti šole, s pomočjo svoje domišljije pa so risali in ustvarjali v likovni delavnici.

Z različnimi aktivnostmi smo mladim predstavili pomen družine, interneta, kristalografije in zdravega načina življenja. Prijateljstvo, druženje in spoznavanje drugačnosti so vrednote, ki jih je vredno spoštovati in razvijati. Ob tem spoznavamo drug drugega in pripomoremo k širjenju pozitivnih vrednot.