Domov - > eŠR ->

Srebrna medalja za Slovenijo v kamnoseštvu

6.10.2014, avtor: (info) / rubrika: aktualno

V Franciji, Lille, se je končalo evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills 2014. Slovenijo je zastopalo 15 mladih tekmovalcev, ki so se pomerili v 7 kategorijah: kamnoseštvu, lesarstvu, mehatroniki, informatiki, cvetličarstvu, aranžerstvu ter kuharstvu in strežbi. V kategoriji kamnoseštvo je Leon Mahnič za Slovenijo osvojil srebrno medaljo. V kategorijah informatika, kuharstvo in strežba pa so slovenski tekmovalci osvojili medalje za odličnost. Na tekmovanju se je v 41ih panogah pomerilo več kot 400 mladih (starih od 18 – 25 let) iz 24 držav.

23-letni Leon Mahnič, samostojni podjetnik iz Vogelj na Krasu, se je po dveh kvalifikacijskih tekmovanjih SloveniaSkills uvrstil v slovensko ekipo za tekmovanje EuroSkills. Večmesečne priprave so potekale pod vodstvom mentorja Jerneja Bortolata, samostojnega podjetnika in predsednika Območne obrtno podjetniške zbornice Sežana in Maje Štembal Capuder, Srednja  gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana.

Srebrni slovenski tekmovalec je po 18 –urnem preizkusu povedal: »Za mano je zanimiva izkušnja. Če bi tekmoval še enkrat, bi poskrbel za pravo opremo. Kamen, ki so nam ga pripravili za tekmovanje, je namreč precej mehkejši od tistega, ki ga uporabljam doma.«

Medaljo za odličnost, kar pomeni več kot 500 zbranih točk, so prejeli Timotej Gruden, Aljaž Jelen in Alexei Drake v kategoriji informatika. Ekipa, ki se je pripravljala na Vegovi šoli v Ljubljani pod vodstvom mentorice Andreje Vehovec, je zaradi spornih odločitev nekaterih sodnikov izgubila odločilni dve točki in s tem zasedla nehvaležno četrto mesto. Bronasto medaljo pa sta zgolj za eno točko v kategoriji aranžerstvo zgrešili tudi Samanta Čoh in Lavra Maze, ki sta se pripravljali pod mentorstvom Petre Pižmoht, Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti iz Celja. Največ točk od slovenskih tekmovalcev na EuroSkills 2014 je prejela Simona Maček, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled. Nosilka medalje za odličnost in prestižnega naslova »Best of nation« se je pripravljala pod mentorstvom Jožeta Zalarja. Izvrstno pa se je odrezal tudi Simonin tekmovalni kolega, Jurij Črnčec, ki je v kategoriji strežba pod mentorstvom Lidije Šijanec, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor, prav tako osvojil medaljo za odličnost.

Slovenski tekmovalci so izboljšali rezultate z zadnjega EuroSkillsa, ko so osvojili eno srebrno medaljo v lesarstvu in eno medaljo za odličnost v kuharstvu. Kot poudarja Miha Lovšin s Centra za poklicno izobraževanje je bilo letošnje evropsko tekmovanje popolnoma primerljivo s tistim v svetovni konkurenci, boljši uspeh naših pa kaže na pravilno strategijo pri pripravi tekmovalcev. »Rezultati v panogah kamnoseštvo in informatika, kjer je medalja za odličnost vredna brona, govorijo sami zase, saj odslikavajo eno od temeljnih idej tekmovanj EuroSkills, to je tesno sodelovanje izobraževalcev in zaposlovalcev pri pripravi najodličnejših talentiranih mladih strokovnjakov. V primerjavi z letom 2012 se je izreden napredek pokazal tudi v panogi aranžerstvo, kjer se obrestuje zlasti poklicna izkušenost tekmovalk in del treninga, ki je potekal v tujini. Iz enakih razlogov pa beležimo opazen napredek tudi v panogi cvetličarstvo. Že ustaljeno povezovanje izobraževalcev in zaposlovalcev pa kot vidimo, zagotavlja kontinuirano doseganje visokih mest v panogah kuharstvo in strežba. Rezultate ostalih panogah bomo analizirali in naslednjič uspeh zagotovo izboljšali,« je povedal Lovšin.

Slovenska reprezentanca, ki se določi na podlagi državnih izbirnih tekmovanj SloveniaSkills, je na tekmovanju EuroSkills nastopila četrtič. Pogoj za sodelovanje na EuroSkills tekmovanjih je članstvo v evropski organizaciji za promocijo poklicnih spretnosti, WorldSkills Europe (WSE). Vsaka država članica WSE ima uradnega in tehničnega delegata, le-ta pa prihajata iz organizacije (zavoda, društva, ipd.), ki ima podporo nacionalnega telesa (običajno ministrstva). Slovenija je postala članica WorldSkills Europe le nekaj mesecev pred tekmovanjem EuroSkills leta 2008. Center RS za poklicno izobraževanje je za Slovenijo prevzel članstvo v tej organizaciji, uradni delegat Slovenije je direktor CPI Elido Bandelj, tehnični delegat Slovenije pa Miha Lovšin, CPI. Direktorat za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost, in šport pa predstavlja nacionalno telo. Slednje tudi finančno omogoča udeležbo Slovenije na EuroSkills tekmovanjih, v fazi priprav pa so finančno udeležene tudi vse mentorske organizacije, šole in zaposlovalci. Celotna udeležba je delno sofinancirana tudi sredstev Evropskega socialnega sklada.