Domov - > eŠR ->

Šolske knjižnice - srce šole

11.11.2014, avtor: Tatjana Kuhl / rubrika: utrip

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev (IASL - International Association of School Librarianship) nas je tudi letos povabilo k praznovanju in promociji šolskih knjižnic. Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije je v sodelovanju z Društvom šolskih knjižničarjev Slovenije izpeljala projekt v Sloveniji in zamejstvu.

Letošnje geslo “ŠOLSKE KNJIŽNICE: SRCE ŠOLE” poudarja pomen šolskih knjižnic. V dopisu Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, Sekcije za šolske knjižnice, je bilo zapisano: »Šolske knjižnice so nujno potrebne pri razvoju učnih spretnosti in pri razvoju kritičnega mišljenja. Šolski knjižničarji sodelujejo pri poučevanju, razvijanju učnih strategij, razvijanju različnih vrst pismenosti, razvijanju kritičnega mišljenja in ostalih kompetenc, ki so potrebne za delovanje v današnji družbi. Praznovanje mednarodnega meseca šolskih knjižnic pa opozarja na široko paleto dejavnosti, s katerimi knjižnice učence in starše opremljajo za življenje.«

V Sloveniji smo svoj mednarodni dan prvič praznovali leta 2007, od leta 2008 pa je oktober mednarodni mesec šolskih knjižnic.

Šola dr. Jožeta Pučnika na Črešnjevcu se je pridružila praznovanju  z delavnico ob tehniškem dnevu Poklici. Skupini učencev iz 1. in 2. razreda sem predstavila poklic knjižničarke in zgubali smo bralno kazalo Knjižnica je srce šole. (Slika 1: Šolska knjižnica je srce šole) Mlajšim učencem sem prebrala knjigi  Skovirček Anny Krouse Rosenthal in Črni muc, kaj delaš? Svetlane Makarovič; vsak učenec je izdelal črnega mucka. (Slika 2: Glasen »mijav« udeležencev) Ves mesec pa so potekale delavnice, v katerih so učenci vezli obeske za ključe in podloge za računalniško miško z motivom sove – simbolom znanja. (Slika 3: Izdelke pridnih rok občudujemo na razstavi v knjižnici) Učenci so bili s praznovanjem zadovoljni in bi ga razširili še na več mesecev.