Domov - > eŠR ->

Konec vaj na plišastih igračah

13.11.2014, avtor: Boštjan Ozimek / rubrika: aktualno

Na BIC Ljubljana smo v sredo, 12. 11. 2014 odprli prostore šolske veterinarske ambulante. Slavnostni trak so skupaj prerezali: gospa Elvira Šušmelj, generalna direktorica direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, gospod Jernej Lenič direktor Veterinarske zbornice in gospa mag. Jasna Kržin Stepišnik direktorica BIC Ljubljana.

Obnovili smo prostore starega dela šole, v katerih je nastala sodobno opremljena ambulanta, kjer se bodo dijaki učili svojega bodočega dela, ko bodo mentorici, doktorici veterinarske medicine z bogati­mi izkušnjami, pomagali pri delu z živalmi, ki bodo pri nas iskale pomoč. Velik udoben prostor smo na­menili negi, kjer bomo živalim lahko urejali kožuh, kremplje, ušesa ipd.; seveda pa bodo v njem lahko lastniki tudi sami okopali svojega ljubljenca in ga uredili.

Veterinarska zbornica, ki združuje veterinarske organizacije, kjer dijaki opravljajo praktično usposabljanje pri delodajalcih, je tak način praktičnega izobraževanja ocenila kot dobrodošlo, veliko razumevanja in naklonjenosti pa smo bili deležni s strani Veterinarske postaje Ljubljana v lasti Mestne občine Ljubljana, ki je bila našo šolsko ambulanto pripravljena sprejeti kot svojo poslovno enoto.

Podporo pri nastanku šolske veterinarske ambulante so nam nudili na Centru za poklicno izobraževanje RS, finančno pa so nas podprli na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Potem, ko smo se v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana s programom veterinarski tehnik včlanili v VETNNET (Veterinary European Transna­tional Network for Nursing Education and Training) in ko smo tudi s pomočjo evropskih sredstev pokukali v nekatere šole po Evropi, ki izobražujejo veterinar­ske pomočnike, se nam je porodila tiha želja, da bi tudi pri nas omogočili dijakom, da se že med izo­braževanjem v šoli spoprimejo s tehničnimi opravili, ki so jih doslej vadili le na modelih – plišastih igračah.

Grafični znak, ki se pojavlja ob imenu, je veliki škurh, ki smo ga kot zaščitni znak začeli uporabljati leta 1991, ko smo se vselili v nov velik prizidek k stari šolski stavbi na obrob­ju Ljubljanskega barja. Naše publikacije so prepoznavne kot škurhove publikacije, dijakom podeljujemo škurhova priznanja in nagrade. Zdaj, ko je škurh našel svoje mesto še ob imenu šolske ambulante, je to naša »škurhova šolska veterinarska ambulanta«.

Ambulanta bo začela obratovati takoj po pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj.