Domov - > eŠR ->

Noč čarovnic

19.11.2014, avtor: Veronika Ilić / rubrika: utrip

V Srednji šoli Zagorje uporabljajo profesorji pri pouku različne oblike in metode dela. Ponekod se izvaja poleg teoretičnega pouka tudi praktični del, na primer pri vsebinskih sklopih postrežba hrane in pijače ter kuhanje rednih in izrednih obrokov. Takšna oblika pouka je prav tako del pridobivanje ocene in izkušenj, pri čemer se dijaki v individualnih vlogah preizkušajo v različnih izzivih. Ena od nalog, ki jo moramo opraviti povsem samostojno in kreativno, se opravlja pri vsebinskem sklopu obroki in dogodki z animacijo.

Pri izvedbi naloge, ki jo imenujemo projekt, se moramo postaviti v vlogo vodje gostinstva, ki organizira vsa dela v kuhinji in strežbi. Dijak mora sodelovati s sošolci, ki mu pomagajo kar najbolj odlično opraviti delo v kuhinji in strežbi, z vsem svojim znanjem, ki so ga pridobili v štirih letih šolanja. Pri rednem pouku dijak dobi temo, na osnovi katere naredi načrt, kako naj bi dogodek potekal. Sošolce razdeli v dve skupini ter jih seznani z menijem in načinom strežbe, za katerega se je odločil. V kuhinji si dijaki naredijo načrt priprave jedi, v strežbi pa pripravijo prostor za dogodek. Vodilni mora vse to spremljati in odpraviti napake, ki so nastale, hkrati pa mora biti tudi pozoren na površnost pri izvajanju naloge. Projekt mora biti izpeljan samostojno v celoti.

Sem Veronika Ilić, dijakinja petega letnika, programa gastronomski tehnik. Dobila sem projektno nalogo, ki sem jo tudi uspešno izpeljala. Pri pouku mi je profesor dodelil projekt na temo Noč čarovnic. Odločila sem se, da bom izvedbo obroka povezala s predstavitvijo teme čarovnic. V prostoru, kjer se je odvijal dogodek, smo naprej pripravili mizi za hladno-topli bife in za goste. Sledilo je okraševanje prostora v povezavi z nočjo čarovnic: izrezljali smo buče, izdelali netopirje iz črnega papirja, na mizo postavili umetne pajke, krvave sveče in črne prtičke. Pri profesorju, ki poučuje biologijo, sem si sposodila model človekovega okostja, ki mi je služilo kot popestritev prostora. Delo v kuhinji je potekalo nemoteno, saj je imel vsak od dijakov dodeljeno jed, ki jo je moral narediti in kreirati. Hladno-topli bife so sestavljali hladna predjed - polnjena jajca, ki so imela dekoracijo v obliki pajkov, narejeno iz črnih oliv, za glavno jed smo pripravili pekoče čebularje in slano bučno pito s solato, za sladico pa smo spekli duhce iz jajčnih beljakov in sladkorja, naredili tiramisu v obliki nagrobnega spomenika in mandarine v obliki majhnih bučk. Za aperitiv smo ponudili koktajl Krvava Meri, za osvežitev med obrokom pa brezalkoholni koktajl, primeren dogodku. Goste, ki so se odzvali vabilu, smo najprej postregli z aperitivom, sledil je ogled kratke predstavitve o čarovništvu v srednjem veku po svetu in na Slovenskem, na koncu pa sta bili še pogostitev in druženje.