Domov - > eŠR ->

Oder izbranih

23.11.2014, avtor: (vm) / rubrika: aktualno

Pod taktirko italijanskega dirigenta Stefana Mazzolenija in v družbi madžarskega orkestra Mendelssohn Chamber Orchestra je pot od notnega črtovja začrtana v filmske zgodbe Titanica, American Beauty, Schindlerjevega seznama, znamenitega botra – Godfather in drugih. Na odru Gallusove dvorane se jim bo pridružila posebna gostja večera, sopranistka Irena Preda in osem izjemnih mladih glasbenih ustvarjalcev, Slovencev, ki študirajo na najboljših tujih glasbenih akademijah in ustanovah po celem svetu. 

Poleg dobre glasbe ima večer tudi družbeno-odgovorno noto. Mladim slovenskim talentom, ki jih je pod svoje okrilje vzela Ustanova Gallus, pomagate odpreti vrata v svet glasbenega ustvarjanja. Ustanova Gallus, v letu 1989, ob pripravah
na obeležitev 400-letnice smrti skladatelja Jakoba Gallusa, zasnovana kot Gallusov sklad, podpira mlade nadarjene glasbenike in plesalce ter umetniške projekte, ki imajo možnost mednarodne uveljavitve.

 Vsako leto se na glasbenih odrih v Sloveniji pojavljajo nova imena in v Ustanovi Gallus poskušajo zaznati med njimi tiste, ki bi lahko kandidirali za varovance fundacije. Značilnost fundacije je namreč, da podpira v tekočem študijskem letu le nekaj varovancev, vsako leto pa na novo sprejme največ tri.

Varovanci so deležni finančne podpore v okviru možnosti, ki jih dajejo zbrana sredstva od donatorjev, naklonjenih programu Ustanove Gallus. Ob tem varovancem omogoča promocijske nastope na izbranih prireditvah, pa tudi samostojne recitale in koncerte z mednarodno priznanimi umetniki, s komornimi in simfoničnimi orkestri. Del teh aktivnosti predstavlja tudi koncert z naslovom Oder izbranih, kibo v Cankarjevem domu 29. novembra.

Podrobnejše informacije: www.gallus-zavod.si in www.cd-cc.si