Domov - > eŠR ->

Za rektorjev odstop

22.11.2014, avtor: Žan Bokan / rubrika: aktualno

Na Fakulteti za družbene vede je 19. novembra letos v veliki dvorani potekala druga VseFDVjevska tribuna na temo varčevanja v visokem šolstvu. Tribune so se udeležili povabljeni gostje, med katerimi so bili predstavniki Študentskega sveta Fakultete za družbene vede, ki je tribuno tudi organiziral, nekdanji minister za izobraževanje, znanost in šport doktor Jernej Pikalo, dekan Fakultete za družbene vede doktor Bojko Bučar, predstojnik katedre za Teoretsko – analitsko politologijo in predstavnik sindikata doktor Andrej Kurnik ter rektor Univerze v Ljubljani doktor Ivan Svetlik. Slednji je s svojim nastopom na tribuni med udeleženci vzbudil razburjenje, saj je med drugim izjavil, da varčevanje v visokem šolstvu in posledično zmanjševanje kakovosti študijskega procesa ni tema, ki bi lahko zanimala slovensko javnost.

V Študentskem svetu FDV smo ogorčeni nad izjavami rektorja Svetlika (ki je tudi sam profesor na Fakulteti za družbene vede), s katerimi je dokazal, da je eden izmed krivcev za marginalizacijo družboslovja na Univerzi v Ljubljani in posledično tudi širše. Na tribuni smo tako lahko slišali, da se rektorju naš boj za kakovostno visoko šolstvo ne zdi smiseln
ter da se z našimi protestnim ravnanjem smešimo. Ob tem ga pomirja prepričanje, da bo našim prizadevanjem kmalu zmanjkalo municije. Rektor nas je podučil, da je vsesplošno varčevanje naravno dejstvo, ki ga moramo kot takega tudi sprejeti. Zaradi tega se mu nedavno zmanjšanje sredstev Fakulteti za družbene vede za 5 % ne zdi razlog za protestiranje. Za družboslovke in družboslovce pa  je takšno razmišljanje seveda nesprejemljivo. Naša naloga je, da preizprašujemo rigoroznost varčevalnih ukrepov, ne pa da se jim podrejamo!

Zahteve Študentskega sveta FDV tako, tudi po drugi tribuni, ostajajo enake – odstop rektorja Univerze v Ljubljani, prenehanje marginalizacije družboslovja, sprememba statusa FDV znotraj financiranja, razveljavitev ukrepa o nižanjih kontaktnih ur na FDV, izpolnjevanje zaveze vlade o financiranju druge stopnje študija. Hkrati se strinjamo z nekdanjim ministrom za izobraževanje, znanost in šport doktorjem Jernejem Pikalom, da je zaradi nedoločenosti sistema financiranja, potrebno spremeniti oziroma posodobiti Zakon o visokem šolstvu (v veljavi je zakon iz leta 1993), ki bo bolj natančno in bolj pravično določal financiranje visokošolskih zavodov.

Kot je na tribuni povedal doktor Kurnik, je naša naloga, da v časih, ko se izoblikujejo otoki izobilja in morja revščine, stopimo skupaj in (o)branimo družboslovje! Zato rektorju Univerze v Ljubljani sporočamo, da nam municije ne bo zmanjkalo!