Domov - > eŠR ->

Dan slovenske hrane

23.11.2014, avtor: Mojca Lazar Doberlet / rubrika: utrip

Gibanje, zdravo prehranjevanje, druženje in ohranjanje tradicije – vodilo našega naravoslovnega dne, ki se je izvajal v petek, 21. novembra 2014, na dan slovenske hrane, na OŠ Ivana Cankarja Trbovlje. Naši učenci so, tako kot drugi po Sloveniji, pojedli zdrav zajtrk, ki je vključeval maslo, črn kruh in jabolko. Ponosno smo dodali sladek, gost in zdrav domači med. Naš, Cankarjev, ki so ga pridelali učenci pri čebelarskem krožku! Toplo mleko je veselo steklo po grlih, nato pa je sledilo ustvarjalno delo, povezano z zdravo hrano in zdravim življenjskim slogom.

Učenci so delali kruh, žemljice, jabolčni zavitek in mandelce. Testo so gnetli z malimi rokami, ga spekli in nato pojedli. Hvaležno so sprejeli pomoč babic, upokojenih učiteljic, farmacevtke iz lekarne Pušnik v Trbovljah, tudi gospe županje Jasne Gabrič, ki nas je obiskala.

Učenci so spoznavali zdrave napitke, jih tudi ustvarjali in, seveda, poskusili. V učilnicah je dišalo po svežem in roke so bile prijetno lepljive od sadja. Napotki farmacevtke so bili dobrodošli.

Nekateri učenci so obiskali okoliške kmetije: nahranili so domače živali, pocrkljali hišne ljubljenčke, pojedli doma pridelano hrano in spili svež domači sok. Nekateri so poprijeli za orodje, spoznavali drevesne vrste, drugi so jezdili konja.

Najstniki so spoznavali osnove prve pomoči, obnovili anatomijo človeka, se učili rokovati z dojenčkom, poskusili izmeriti krvi tlak in se učili o zdravi spolnosti. Učenci – učencem, tako se je delalo, saj so srednješolci učili osnovnošolce, nekaj pa je bilo naših bivših učencev. Radi se vračajo k nam; čeprav verjetno niso imeli samih odličnih ocen, smo jih učili sodelovanja, strpnosti in odgovornosti. Naše učence učimo vrlin, za katere res verjamemo, da jim bodo koristile v njihovem nadaljnjem življenju.

Hvala vsem, ki ste soustvarjali dan slovenske hrane na Cankarju: učencem, učiteljem, obiskovalcem in povabljencem. Hvala gospe županji, ki si je vzela čas za obisk in klepet. Bilo je lepo.

(Avtor fotografij: Gašper Ovnik)