Domov - > eŠR ->

Promocija zdravja v Zasavju

24.11.2014, avtor: Jožica Jelen Jurič in Bernarda Kričej / rubrika: utrip

Ljudje namenimo svojemu zdravju premalo pozornosti. Po navadi se niti ne zavedamo pomembnosti zdravja, dokler ne zbolimo. Porušeno ravnovesje v telesu, ki mu pravimo tudi bolezen, nas opozarja, da je treba v življenju nekaj spremeniti.

Znani bavarski duhovnik in eden od ustanoviteljev naturopatske medicine je že pred več kot stoletjem rekel: »Zdravja ne dobite v trgovini, temveč z načinom življenja.« S tem se strinjajo tudi dijaki Srednje šole Zagorje, zato so se odločili, da skupaj z mentorji pripravijo promocijo zdravja z naslovom Zasavje za zdravje, ki je potekala v četrtek, 23. oktobra v Zagorju, in v petek, 24. oktobra v Trbovljah.

Za projekt Zasavje za zdravje smo se prvič odločili pred štirimi leti, pri izpeljavi pa vsako leto vztrajamo, ker vemo, da je v današnjem tempu življenja vse preveč ljudi izpostavljenih številnim škodljivim dejavnikom tveganja za zdravje, ki privedejo do kroničnih bolezni in pogosto tudi prezgodnje umrljivosti. Zato so bile aktivnosti na tej prireditvi usmerjene v posredovanje znanja o varovanju zdravja in še posebno k oblikovanju zavesti, da je zdravje dobrina, za katero se mora najprej potruditi vsak sam.

Namen naše promocije je bil, da se ljudje spoznajo z različnimi boleznimi, ki nam pretijo v vsakdanjem življenju, ter da se zavedajo pomena zdravja. K dobremu zdravstvenemu stanju lahko največ pripomoremo sami, zato so dijaki predstavili pomen športne dejavnosti. Poleg ogrevanja in različne skupinske vadbe so izpeljali tudi tekmovanja v različnih športnih disciplinah. Po športni vadbi prija okusen in zdrav prigrizek ter napitek. Skupina dijakov, ki jih posebno zanima zdrava prehrana, je za obiskovalce pripravila energetske ploščice in zdrave napitke ter svetovala o zdravi prehrani. Na prireditvi je skupina dijakov merila krvni tlak in krvni sladkor. Obiskovalce so informirali o normalnih vrednostih ter jih poučili o posledicah previsokih ali prenizkih vrednostih. Svetovali so tudi, kako skrbimo, da vrednosti ostanejo v mejah normale. Nemogoče je bilo zgrešiti ogromen napihljiv model črevesja, po katerem so obiskovalce popeljali študentje medicine in dijaki. Predstavili so programa za zgodnje odkrivanje in preprečevanje raka dojk in črevesja. To sta programa SVIT in DORA. Dijaki so skupaj z gasilci, reševalci in s policisti prikazali različne zanimive akcije nudenja prve pomoči (reševanje po potresu, reševanje po prometni nesreči z razrezom avtomobila ipd). S pomočjo anatomskih modelov telesa je skupina dijakov predstavila zgradbo nekaterih pomembnih delov telesa ter bolezni, ki jih ogrožajo.

V Zagorju je prireditev obiskalo približno 400 obiskovalcev, v Trbovljah pa več kot 600. Za delavnice so obiskovalci pokazali veliko zanimanja, saj so se vanje z veseljem vključevali. To dokazuje, da so ljudje, zlasti mladi, ki so bili najštevilčnejši obiskovalci, željni tovrstnih aktivnosti in informacij o zdravju. Dijaki Srednje šole Zagorje, zadnjega letnika programa zdravstvene nege, pa so dokazali, da imajo znanje, voljo in pozitivno energijo, ki jo za izpeljavo takšnega projekta nujno potrebuješ.

Nihče ne bi smel biti brezbrižen do svojega zdravstvenega stanja in do svojih bolezni, kajti vsakdo je kovač svojega zdravja.

Foto Srednja šola Zagorje