Domov - > eŠR ->

O poklicih

25.11.2014, avtor: Mojca Košmrlj, Tatjana Žinko / rubrika: utrip

Za začetek smo spoznale besedo poklic, saj resnično nismo vedele, kaj beseda poklic sploh pomeni. Nato smo s pomočjo Mojce in Tatjane ugotovile, da je v našem vrtcu veliko ljudi, ki opravljajo različne poklice. Spoznale smo poklic vzgojiteljice, vodje, kuharice, hišnika, perice, šivilje, snažilke, ravnateljice, knjigovodje, računovodkinje, organizatorke prehrane.

Nekatere izmed oseb, ki delajo v našem vrtcu, smo tudi obiskale. Z veseljem so nam predstavile svoj poklic. Začele smo kar pri poklicu vzgojiteljice. Zdaj vemo, da sta Mojca in Tatjana vzgojiteljici. Ko sta naštevali, kaj vse počneta v vrtcu, smo ugotovile, da imata zelo veliko dela. Veliko dela je v vrtcu tudi za naša hišnika Borisa in Joca. Postorita prav se, kar ju zaprosimo. Za naše prazne želodčke pa poskrbijo pridne kuharice. Vsak dan nam skrbno pripravljajo zajtrk, malico in kosilo. Poleg tega pa skrbijo še za red in čistočo v kuhinji. Le kako jim to uspe? To vprašanje se nam je zastavilo tudi  ob obisku v pralnici, ko smo videle, koliko različnega perila operejo, zlikajo in zašijejo naše perice in šivilje. V pralnici smo si ogledale še pralne in sušilne stroje, likalnika in šivalni stroj. Res smo jim hvaležne, saj ni lepšega, kot počivati na sveže preoblečenih ležalnikih.

Kot vsak vrtec ima tudi naš vrtec vodje enot in ravnateljico. Vodjo in pomočnico ravnateljice Dragico smo obiskali kar v njeni pisarni, kjer nam je povedala veliko zanimivih stvari o svojem poklicu. Kljub temu, da ima veliko dela, pa si vedno vzame čas še za nas. Tako si ga je vzela tudi naša ravnateljica Branka, ki smo jo obiskale na upravi vrtca. Zaupala nam je, da je poklic ravnateljice zelo odgovoren. Prav ravnateljica je tista, ki poskrbi, da je v vrtcu vse v najlepšem redu. 

Smo pa na upravi vrtca spoznale še poklic knjigovodje in računovodkinje. Izvedele smo, da je njihovo vsakodnevno delo vodenje različnih računov  in delo s številkami. Ja, tudi to je zelo odgovorno delo, ki zahteva zelo veliko natančnosti in zbranosti.

Na upravi smo se  ustavile še pri organizatorki prehrane. Povedala nam je, da ona naroča prehranske izdelke, ki jih potrebujejo kuharice v kuhinji. Prav tako sestavlja  jedilnike za male in velike miškoline. Zelo nas je razveselila z novico, da bomo lahko tudi želvice z njeno pomočjo sestavile jedilnik za en teden.

Spoznavanje poklicev je bilo za nas zelo zanimivo. In kaj smo ugotovile? Da so prav vsi poklici, ki jih najdemo v vrtcu, zelo pomembni. Vsak poklic je nekaj posebnega zato hvala vsem, ki se trudite, da nam je v vrtcu lepo.