Domov - > eŠR ->

Otrok, zrcalo svojih staršev

27.11.2014, avtor: Katja Knapič / rubrika: utrip

V torek, 25. novembra 2014, smo poslušali predavanje Andreja Debeljaka z naslovom Otrok, zrcalo svojih staršev. Predavanje je bilo namenjeno staršem učencev Osnovne šole Ivana Cankarja Trbovlje, udeležili pa so se ga tudi pedagoški delavci šole in nekateri gosti.

Predavateljevo razmišljanje nas je popeljalo skozi teorijo in izkušnje iz zasebne terapevtske prakse ter življenja. Dotaknili smo se odnosov – med starši in otrokom, med partnerjema, med odraslim in njegovimi starši. Ko je razlagal o mehanizmih, ki vodijo naše delovanje, vplivajo na naše doživljanje sebe in drugih, je bilo po odzivih v dvorani zaznati, da se je marsikdo prepoznal, opazil zrno resnice. Slišali smo lahko, da se večkrat ponašamo z mislijo, da nas vodi razum, v bistvu pa je veliko odločitev nezavednih, čustvenih. Prav tako smo zvedeli,  da veliko konfliktov izhaja iz nas samih, lastne negotovosti, jeze in strahu ter da nam otroci omogočajo, da se zazremo vase in tako tudi sami zrastemo, morda »popravimo« svoje doživljanje in delovanje. Predvsem pa, da si vsi želimo biti slišani, zaželeni, enakopravni, vredni – zase in za svoje otroke in mladostnike lahko veliko naredimo, če jim povemo, da jih imamo radi, jih stisnemo k sebi, jim omogočimo, da tisto, kar zmorejo, naredijo samostojno ter jim hkrati nudimo dovolj široke, trdne in spoštljive meje.

Zadovoljni smo bili z obiskom poslušalcev in pomembnimi temami, ki smo se jih dotaknili. Tudi v ambientu, objektu trboveljske kulturne dediščine, v Lovskem dvorcu, smo se odlično počutili.

Prepričani smo, da bo tudi naslednje predavanje za starše zanimivo in da bo privabilo še več staršev. Kdor koli si utrga malo prostega časa, lahko dobi koristne informacije za vzgojo svojih otrok. 

(foto: Gašper Ovnik)