Domov - > eŠR ->

Ljubimca z Vošnjakove

30.11.2014, avtor: (info - mv) / rubrika: aktualno

Danes, v nedeljo 30. 11. ob 11h, je bila na Slovenskem knjižnem sejmu podeljena nova nagrada Knjiga leta - Velika nagrada Slovenskega knjižnega sejma, ki so jo izmed petih nominiranih knjig izglasovali obiskovalci knjižnega sejma.

Nagrada je prva slovenska nagrada, ki ocenjuje knjigo kot celoto (žirija je upoštevala vse žanre in ocenjevala tako vsebino kot formo, jezik, urednikovanje in tisk), ki združuje strokovnost in priljubljenost (žirija nominira pet knjig, nagrajenko pa izglasuje publika knjižnega sejma), in sprejema dvojnost knjižne forme (Knjiga leta se podeljuje za tiskano knjigo, Posebno priznanje pa za elektronsko knjigo). 

Nominirane so bile knjige: Karel Destovnik Kajuh, Silva Ponikvar: Ljubimca z Vošnjakove (Mladinska knjiga), Srečko Kosovel: Mehanikom! (Sanje), Boštjan Napotnik, Orodjarna (Cankarjeva založba), Jurij Ravnik: Plezanje po kraškem robu (Založba Narava) in Martin Ramoveš: Nesojeni kavboji (Stripburger).

Nagrado Knjiga leta  je prejela:

Karel Destovnik Kajuh, Silva Ponikvar: Ljubimca z Vošnjakove

Žirija, ki je knjige nominirala in ki ji je predsedoval Boštjan Tadel in s podpredsednico Alenko Vesenjak ter s člani Vlasto Vičič, Petro Vidali ter Romanom Uranjekom, je ob podelitvi nagrade zapisala:

"Ljubimca z Vošnjakove ulice je enkraten dokument, ki nam odkriva popolnoma nov obraz enega najprepoznavnejših slovenskih pesnikov. Če smo doslej Kajuha poznali kot mojstrskega avtorja domoljubnih in bolj borbenih kot ljubezenskih pesmi ter tesnobe in celo eksistenčne groze iz partizanskega vsakdana, ga v teh pismih spoznavamo kot urbanega intelektualca, kot mladega človeka, pred katerim je vse življenje in ki se neskončno veseli daru ljubezni. Že fotografija obeh piscev pisem na naslovnici je eno najbolj radostnih pričevanj neuničljivosti ljubezni in tudi življenja, navzlic času strahotne vojne in navzlic razpletu njune zgodbe - ki pa je z izidom te knjige dobila veličasten epilog. Ta knjiga je nekaj posebnega ravno zato, ker nam na enkratno “knjižni” način posreduje in ohranja zgodbo, ki se v nobenem drugem mediju ne bi mogla ne predstaviti ne obdržati v tolikšni meri.”

Obenem je žirija podelila tudi posebno priznanje SKS za elektronsko knjigo, ki jo je prejel Portal Fran - Slovarji Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.