Domov - > eŠR ->

Popoldne na Veseli Vasi s pridihom kulture

10.12.2014, avtor: Helena Murgelj / rubrika: utrip

V soboto, 6. decembra, je na ekološki turistični domačiji Vesela Vas na Selih pri Ajdovcu potekalo kulturno in veselo popoldne. Zbrane je najprej pozdravil lastnik domačije, gospod Alojz Iskra, in vsem navzočim zaželel prijetno druženje. Dan poezije je bil organiziran v spomin na rojstni dan Franceta Prešerna. Na literarnem popoldnevu je bilo predstavljeno ustvarjalno delo suhokranjske pesnice in umetnice Magde Kastelic Hočevar. Z njo se je pogovarjala Andreja Može. Najprej se je Magda na kratko predstavila; povedala je, da je luč sveta zagledala leta 1957. Deset let je živela v majhni vasi in na veliki kmetiji, od tedaj prebiva in ustvarja v Žužemberku. Po poklicu je profesorica razrednega pouka in 34 let je z velikim veseljem poučevala v domači šoli v Žužemberku. Z učenci je ustvarila 20 raziskovalnih nalog z različnih področij. Najbolj odmevna je bila naloga o igralki Zali Zarana.

Pred enim letom se je Magda invalidsko upokojila, ker jo je parkinsonova bolezen prisilila, da je svoje pedagoško poslanstvo predčasno zaključila. Zbolela je pred dvanajstimi leti, pred dvema letoma pa je bila na možganski operaciji v Nemčiji. Zelo dejavna je tudi v društvu Trepetlika. Posnela je kratek video o svojem življenju in bolezni.

Magda je že v osnovni šoli rada pisala pesmi, v začetku ljubezenske, kasneje osebno izpovedne, o lepotah narave, pokrajine. Pred dvema letoma je izdala pesniško zbirko Čas zrelih trav, v kateri je zbranih 55 pesmi in so razdeljene na pet tematskih področij. Nekaj njenih pesmi je tudi prevedenih v tuje jezike. Na prireditvi je bilo recitiranih kar nekaj njenih pesmi z različno tematiko.  Predstavljenih je bilo nekaj  novejših pesmi, ki jih namerava izdati v prihodnjem letu v zbirki Pesmi upanja. Še ta mesec bo izšla tudi njena drobna knjižica z voščili za vse priložnosti, ki bo opremljena s fotografijami njenih izdelkov, saj rada oblikuje nakit in okrasne predmete. Prebrali so tudi dvoje voščil: voščilo ob rojstvu in ob božiču. Njena dela so predstavile sestra Lili, nečakova žena Vesna in Andrejina prijateljica Maja. Program so glasbeno in pevsko obogatili Renata, Polonca in Žiga, nastopila je tudi Vesna Zarabec s harmoniko. Magda zelo rada oblikuje tudi nakit, poslikava šale in vazice. Pripravila je razstavo svojih izdelkov, ki je bila prava paša za oči. Na koncu so se vsi prisotni zlili s Šifrerjevo pesmijo Za prijatelje, ki je zadonela iz stotih grl. Po končanem programu se je začelo prijetno druženje. Lastnik domačije je s svojo družino pripravil pravo domačo pojedino. Pri pogostitvi so sodelovale tudi kmečke žene in vinogradniki. Vse je bilo popolno. Udeleženci kulturnega popoldneva iz različnih krajev Slovenije smo na Veseli Vasi preživeli nepozabno popoldne.