Domov - > eŠR ->

Enajsta šola pod mostom

16.12.2014, avtor: Mojca Lazar Doberlet / rubrika: utrip

"Mnogokaj sem študiral v svojem življenju, ali tako bogate in koristne učenosti, kakor jo daje svojim učencem enajsta šola pod mostom, nisem zadobil nikjer in nikoli. Kakšna čuda prečudna hrani ta goli, posušeni prod! Očem, ki jih iščejo, srcem, ki verujejo vanje, se kažejo čuda ob vsakem pogledu, ob vsakem koraku." Ivan Cankar, 1920

Kljub časovni oddaljenosti zapisanega literarnega dela, je avtorjevo sporočilo tudi odraz življenja modernega človeka in ga lahko uporabimo kot vzgojni navdih. Ker naša osnovna šola ponosno nosi ime po Ivanu Cankarju, vsako leto njegove misli uporabimo kot iztočnico za organizacijo veselega decembrskega dogodka, ki poveže posameznike in skupine, povezane s šolo.

Lanskoletna prireditev z naslovom Skodelica kave je sledila podobnemu scenariju kot letošnja Enajsta šola pod mostom: priprave na dogodek, usklajevanja,  generalka in izvedba, kot pomemben kulturni dogodek v lokalni skupnosti. Letos smo prvič objavili tudi likovni natečaj pred dogodkom, prispela so zanimiva likovna dela in nekateri avtorji ter mentorji so se nam pridružili na kulturni prireditvi v Delavskem domu Trbovlje.

 Začetek je bil ustvarjalen: na šoli smo sušili sadje, pekli piškote, pripravljali manjša darila, izdelovali voščilnice in še marsikaj, kar zmorejo drobne ročice najmlajših in rahlo naveličane roke najstnikov. Gonilna sila so bile učiteljice, ki so spodbujale, soustvarjale in se povezale s starši, starimi starši in drugimi zainteresiranimi. Vsako leto nam na pomoč priskočijo posamezni donatorji, da malo ceneje naredimo izdelke (dobimo moko, margarino, kartone, skratka material, ki se porabi za izdelke).

 Sledi generalka, ko se skoraj vsi učenci začasno preselijo na gledališki oder. Nekaterim je to čudovita izkušnja, drugim trenutki, ko se spopadajo s tremo in nelagodjem, a srečajo z novo izkušnjo. Pomemben je čut za gibanje, za govor, za nastopanje, za ustrezno rabo jezika, za nagovarjanje publike.

Pred prireditvijo se postavi dobrodelni sejem: izdelki so lepo zaviti, označen izvor in ustvarjalci, učenci s pomočjo mentorjev določijo "ceno" – prostovoljni prispevek, ki se nakaže v šolski sklad. Ob tem se učenci urijo v razvijanju osnovnih kompetenc podjetništva: ustrezen izdelek, lepo urejen in cenovno privlačen. Nikoli ni težko najti učencev, ki stojijo za izdelki in jih reklamirajo.

Pogostitev obiskovalcev je namenjena prijetnemu druženju, klepetu, ki tokrat ni namenjen ocenjevanju, vzgojnim prijemom, finančnim terjatvam. Je zgolj kramljanje, vzpostavljanje vezi, utrjevanje dobrih odnosov in sklepanje novih znanstev. Prigrizki in napitki, ki jih pripravijo učenci ob vodstvu učiteljic so okusen dodatek.

Kulturna prireditev je vrhunec decembrskega dogajanja: učenci žarijo v lepih oblekah in oči se svetijo v veselem pričakovanju. Želijo ugajati. Tokrat ne le učiteljem, ampak zlasti sorodnikom. Na letošnji prireditvi so učenci plesali, peli, recitirali, izvedli dramatizacijo, igrali na instrumente, se skratka kulturno izražali. To niso profesionalni nastopi, so nastopi otrok in so ljubki kljub napakam, tremi, pozabljenemu besedilu in napačni poziciji pri plesu.

Po prireditvi smo vsi zmagovalci. Vsi, ki vemo, da šola niso zgolj ocene, testi, domače naloge in prepiri na hodnikih. Tisti, ki se zavedamo, kot Cankar, da je šola za življenje drugačna, odvisna od resničnih situacij in reševanja resničnih problemov. Cankar je to poimenoval enajsta šola pod mostom, mi smo tako poimenovali našo šolsko kulturno prireditev.

(foto: Katja Knapič)