Domov - > eŠR ->

Božični koncert Konservatorija za glasbo Jurij Slatkonja

5.1.2015, avtor: Helena Murgelj / rubrika: utrip

V nedeljo zvečer, 21. decembra lani, je bil v veliki dvorani Zavoda Friderika I. Barage v Novem mestu božični koncert. Začeli in končali so ga pevci Vokalne akademije Jurija Slatkonje, ki združuje ljubitelje vokalne in pretežno sakralne glasbene umetnosti. Akademija se je oblikovala v lanskem oktobru, prve samostojne nastope pa načrtujejo januarja letos v različnih krajih Dolenjske; prvič 6. januarja v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu. Z ustanovitvijo Vokalne akademije želijo obogatiti tako bogoslužna kot tudi koncertna dogajanja in dvigniti raven vokalne glasbe na Dolenjskem. Vokalno akademijo vodi zborovodja Aleš Makovac, ki na Konservatoriju za glasbo Jurija Slatkonje poučuje dirigiranje z zborovodstvom, harmonijo, kontrapunkt in generalni bas. Na koncertnem področju je dejaven kot dirigent, zborovodja in organist. Kot skladatelj piše skladbe za zbore, solo instrumente, komorne zasedbe in vokalno instrumentalna dela. 

Uvod v božični koncert so moški člani Vokalne akademije Jurija Slatkonje s solistom Tomom Kobetom zapeli Pesem o rojstvu, skladatelja Franca Levca – Lesičjaka, v priredbi Luke Kramolca. V nadaljevanju koncerta so se predstavili učenci konservatorija: pianistka Manca Troha, baritonist Tom Kobe, ki ga je na klavirju spremljala profesorica Tereza Podlogar, ter flavtistki Nina Klemenčič in Neža Zupančič, ki sta zaigrali v duetu s profesorico Nikolino Kovač Juvan. Na koncertu je Gorazd Kermc prejel diplomo ob zaključku šolanja  na konservatoriju. 

Koncert je Vokalna akademija sklenila z izborom božičnih pesmi različnih avtorjev. Nastopajoči so z glasbo popeljali obiskovalce v božični čas.