Domov - > eŠR ->

Vlada naj preneha z uničujočo prakso zmanjševanja sredstev

20.1.2015, avtor: (info sviz) / rubrika: aktualno

Izvršilni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (IO SVIZ) je na svoji današnji redni januarski seji sprejel sklep, da bo SVIZ v luči ponovnega varčevanja v izobraževanju med svojimi članicami in člani, drugimi zaposlenimi v javnem izobraževanju, raziskovanju in kulturi ter vso ostalo javnost začel takoj zbirati podpise v podporo ohranitvi kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela. 

S peticijo »Za ohranitev kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela« SVIZ poziva Vlado Republike Slovenije, naj takoj preneha z uničujočo prakso zmanjševanja sredstev za javno izobraževanje, ki se ponavlja zadnjih šest let. Javno izobraževanje od vrtca do univerze in raziskovanje nista poraba, ki jemljeta kisik gospodarstvu, ampak nujno potrebni investiciji v boljšo prihodnost in kakovostnejše življenje prebivalstva. Pričakovanje političnih odločevalcev, da vsakoletno zniževanje sredstev za javno izobraževanje in raziskovanje ter kulturo ne bo imelo večplastnih negativnih posledic, je ali skrajno naivno ali cinično, zagotovo pa povsem zgrešeno. Brez dobrih javnih vrtcev, javnih osnovnih in srednjih šol ter javnih univerz in raziskovalnih inštitutov tudi gospodarskega napredka ne bo. Javno izobraževanje razumemo kot skupno dobro in neodtujljivo človekovo pravico, ki jo je država dolžna zagotavljati: zagotavljati ter utrjevati in krepiti, ne pa uničevati.  

Glede na alarmantne napovedi o ponovnem večdesetmilijonskem zmanjševanju sredstev v izobraževalnem in raziskovalnem proračunu SVIZ poziva šolsko ministrstvo in celotno slovensko vlado, da pri rebalansu proračuna za letošnje leto ne ogrozita veljavnih normativov v javnih vrtcih in šolah; da resorno ministrstvo umakne sklepe, ki varčujejo pri najšibkejših in ogrožajo kakovost izobraževalnih procesov; da ne znižuje »glavarine« v javnih srednjih šolah; da preneha s krčenjem sredstev za javne univerze in raziskovalne inštitute, ki so na robu preživetja, ter jim zagotovi ustrezne pogoje za normalno delo.  Napovedi visokih predstavnikov vlade, da ima en del izobraževanja denarja preveč, zato ga mu je treba vzeti in ga dati drugemu, spodbujajo k skrajno nevarnemu sporu med posameznimi ravnmi izobraževanja. Raziskovanje in izobraževanje – zlasti visokošolsko – nujno potrebujeta dodatna sredstva, da bi lahko ohranila svojo kakovost in odličnost ter ju še izboljšala.

Peticija »Za ohranitev kakovostnega javnega izobraževanja in odličnosti raziskovalnega dela«