Domov - > eŠR ->

Znani prejemniki odličij državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja

3.2.2015, avtor: Tjaša Toni / rubrika: utrip

Ljubljana, 3. februar 2015           

Znani so zmagovalci 3. državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) ter je namenjeno dijakom prvega in drugega letnika srednjih šol. Dijaki in dijakinje, ki so dosegli najboljše rezultate na šolskih izbirnih tekmovanjih in se tako uvrstili na državno tekmovanje, so se na ljubljanski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo pomerili v nalogah s področja biologije, kemije in fizike. Zmago si je z bogatim znanjem s področja naravoslovja priborila Maruša Kerenčič. Zveza ZOTKS je skupno podelila 10 zlatih in 21 srebrnih priznanj.

 »S tekmovanjem iz naravoslovja želimo spodbuditi mlade k večjemu udejstvovanju na področju naravoslovja, jim omogočiti razvoj naravoslovnih kompetenc ter jih navdušiti za nadaljnjo študijsko in karierno pot na tem področju,« je povedal Jožef Školč, glavni tajnik zveze društev ZOTKS. »Dijaki, ki so na državnem tekmovanju osvojili najžlahtnejša odličja, so prikazali izjemno široko znanje iz naravoslovja in matematike ter veliko ustvarjalnosti in iznajdljivosti. S tovrstnimi srečanji bomo tudi v prihodnje mlade ozaveščali o pomenu razumevanja narave, njenih procesov in zakonitosti ter o pomenu varovanja narave in naravne dediščine.«

 Za zlata in srebrna priznanja so se med seboj pomerili 104 dijaki iz vse Slovenije, ki so si mesto na državnem tekmovanju prislužili na šolskih tekmovanjih. Ta so potekala novembra 2014 in se jih je udeležilo 642 srednješolcev iz 26 šol. V preteklem šolskem letu pa se je šolskih izborov udeležilo 576 tekmovalcev iz 21 srednjih šol. Na lanskem državnem prvenstvu je sodelovalo 94 dijakov, podeljenih pa je bilo devet zlatih in 17 bronastih priznanj.

 »Na tekmovanju iz naravoslovja sem sodelovala drugič. V okviru priprav na tekmovanje sem s pomočjo svoje mentorice Mihaele Terkov nadgradila svoje znanje s področij biologije, fizike in kemije nad zahtevnost rednega šolskega programa. To mi bo zagotovo koristilo tudi pri nadaljnjem izobraževalnem procesu, saj me naravoslovje zanima in veseli,« je ob zmagi povedala Maruša Kerenčič, ki obiskuje Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola. »Poleg tega pa z nestrpnostjo pričakujem tudi evropsko naravoslovno olimpijado, ki bo zagotovo nepozabna izkušnja.«

 Najboljših šest tekmovalcev z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja se je uvrstilo tudi v izbor za ekipi, ki bosta slovenske barve zastopali na evropski naravoslovni olimpijadi The European Union Science Olympiad (EUSO). Ta bo v Celovcu potekala od 26. aprila do 3. maja 2015. Evropska naravoslovna olimpijada, na kateri se dijaki merijo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja, je bila prvič organizirana leta 2003 v irskem Dublinu. Na posebno povabilo se je Slovenija leta 2007 pridružila tekmovanju. Tako je na petem srečanju, ki je tisto leto potekalo v Nemčiji, prvič sodelovala z eno ekipo, ki je osvojila bronasto medaljo. Na osmem srečanju, ki je leta 2010 potekalo na Švedskem, pa je prvič sodelovala z dvema ekipa, izmed katerih je ena osvojila srebrno medaljo. Letos bo Slovenija z ekipama s po tremi tekmovalci na olimpijadi sodelovala že četrtič.

 Na naravoslovno olimpijado The European Union Science Olympiad (EUSO) so se uvrstili:

 

Ime

Priimek

Srednja šola

Mentor

Maruša

Kerenčič

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola

Mihaela Terkov

Aleksej

Jurca

Gimnazija Bežigrad

Peter Gabrovec

Barbara

Jaklič

Gimnazija Novo mesto

Marinka Kovač

Anže

Šumah

Šolski center Ravne na Koroškem, Gimnazija Ravne na Koroškem

Judita Čas Krneža

Katja

Arh

Gimnazija Litija

Iztok Černe

Martina

Lokar

Škofijska gimnazija Vipava

Jana Grohar

 ZOTKS že vrsto let organizira številne dejavnosti, s katerimi si prizadeva dvigniti priljubljenost znanosti med mladimi, prispevati k razvoju in uveljavljanju tehnike ter k izobraževanju in spodbujanju mladih k inovativnosti, ustvarjalnosti in raziskovanju.

  O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije in modelarstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

 Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.