Domov - > eŠR ->

Papirnata letalca mladih nadobudnežev letijo daleč

9.2.2015, avtor: (as) / rubrika: utrip

Že 6. Timovega tekmovanja s papirnatimi letalci in modeli drsalcev, ki ga je organiziralo uredništvo revije za tehniško ustvarjalnost mladih TIM v sklopu Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), se je udeležilo 41 tekmovalcev. Na tekmovanju s preprostimi papirnatimi letalci, zgibanimi iz enega lista pisarniškega papirja formata A4, je sodelovalo 26 osnovnošolcev, na tekmovanju z modeli drsalcev – jadralnih modelov za met iz roke – pa 28 udeležencev. Slednji so nastopili v dveh starostnih kategorijah: osnovnošolci ter mladostniki in odrasli.

 V Biotehniškem izobraževalnem centru v stavbi Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer je potekalo srečanje, je bilo zelo živahno. Tekmovanje s papirnatimi letalci je potekalo v treh kategorijah, in sicer v trajanju leta, kjer se je meril čas leta papirnatega letalca od vzleta do stika s tlemi, dolžini leta, kjer se je upoštevala preletena razdalja od štartne črte do nosa papirnatega letalca po pristanku na tla, ter v natančnosti pristajanja v cilj, kjer se je bilo treba čim bolj približati stožcu, ki je označeval cilj. V prvi kategoriji je zmagal David Jalovec, čigar papirnato letalce je v seštevku treh poskusov letelo 19,8 sekunde. V drugi kategoriji je bil najboljši Armin Hamzić s skupno dolžino letov 87,6 metra, v kategoriji natančnosti pristajanja v cilj pa je bil prvi Tine Kokalj, ki je bil v seštevku treh metov od cilja oddaljen le 1,45 metra. V skupnem točkovanju vseh treh kategorij je bil najboljši Tine Kokalj. V posebni starostni skupini najmlajših (prva triada) je prvo mesto osvojil Tom Teršek.

Nato je sledilo še tekmovanje z modeli drsalcev, kjer so se tekmovalci pomerili v trajanju leta. Konstrukcija modelov, ki so bili lahko izdelani iz lesa ali penastih materialov, je bila poljubna, omejitev je bila le razpon kril. Ta ni smel presegati 300 milimetrov, vzletna masa modela pa ne večja od 100 gramov. V kategoriji osnovnošolcev je zmagal Oskar Šubic, čigar drsalec je v seštevku časov petih poletov najdlje ostal v zraku, in sicer kar 76,4 sekunde, v kategoriji starejših pa Igor Šubic z rezultatom 83 sekund.

ZOTKS že vrsto let organizira številne dejavnosti, s katerimi si prizadeva dvigniti priljubljenost znanosti med mladimi, prispevati k razvoju in uveljavljanju tehnike ter k izobraževanju in spodbujanju mladih k inovativnosti, ustvarjalnosti in raziskovanju. Seznam tekmovanj, ki jih organizira ZOTKS, se nahaja tukaj.