Domov - > eŠR ->

Pust, pust, lačnih ust ...

16.2.2015, avtor: Karmen Meško / rubrika: utrip

V teh dneh smo pogosto slišali »Imate kaj za pusta hrusta?«, saj je pust je vsekakor čas veseljačenja, norčavosti hkrati pa rečemo, da z njim preganjamo zimo. Pustno praznovanje je povezano s šegami in navadami ter z maskiranjem. Seveda je pust v zgodovinskem času imel poseben pomen. To je bil čas od novega leta do pepelnice oziroma do srede po pustnem torku. K veseljačenju in norčavosti je spadalo tudi čezmerno uživanje najrazličnejših jedi in pijač, zato pravimo, da je »mastnih ust«. Pust ima starodaven čar, predvsem pa predstavlja našo kulturno dediščino, našo zgodovino, katere delček smo raziskovali in ohranjali tudi v vrtcu. Najznamenitejša slovenska pustna maska je kurent ali korent, kot mu pravijo domačini iz okolice Ptuja, od kod pustni lik izvira.

PUST V VRTCU

Tudi v skupini Čebelice (4-5 let), v Vrtcu Ivana Glinška Maribor, smo se te dni pogovarjali o pustu in se maskirali. Preko interaktivnega zemljevida smo ugotavljali, od kod izvira naša najznamenitejša maska - kurent. Prav tako so nas obiskali Koranti Poetovio Ptuj, s katerimi smo odplesali kurentov ples, kasneje pa smo si jih pogledali tudi podrobljene. Otroci so v začetku pristopili h kurentom nekoliko zadržano, kasneje, ko pa so kurenti sneli masko, je bil ves strah odveč. Otroci so masko opazovali z veliki zanimanjem, kajti nekateri so kurenta videli prvič.

CILJ  ŠEMLJENJA

Dejavnosti v predpustnem času so potekale sproščeno, otroci  so se šemili ves teden. Namen maskiranja je  bila zabava in druženje, pa tudi spodbujanje domišljije, doživljanje veselja ob okraševanju igralnice in drugih prostorov, razumevanje vloge maske ... Preko raznolikih dejavnosti iz različnih področij smo otroke spodbudili k ustvarjalnemu izražanju na besednem, likovnem, plesnem in gibalnem področju. Naš največji cilj je bil, da ohranjamo starodavno tradicijo, da se otroci z njo seznanijo, jo doživijo in ob njej uživajo. V pustnem času nas je obiskala vzgojiteljica Suzana Lašič, ki je po slikanici Nerodna Avguština (O. Preusler in H. Lentz)  v športni igralnici  pripravila oziroma uprizorila predstavo, ob kateri so se otroci  izredno zabavali.

PEKA MIŠK

Ker si v pustnem času vsi oblizujemo sladke prste ter uživamo v okusu sladkih dobrot, smo se tudi mi odločili, da si pripravimo nekaj tradicionalnega. Z otroki izbrali peko mišk. Recepte so otroci prinesli kar od doma, mi pa smo potem priskrbeli vse potrebno. V sodelovanju s sosednjimi skupinami, smo si  pripravili pravo sladko druženje, kjer smo se sladkali s toplim zeliščnim čajem in miškami. Pri pripravi so otroci ugotavljali, kaj vse  potrebujemo za peko.. Prav tako so odkrivali oziroma spoznavali kako se sestavine mešajo in kako pri tem spreminjajo lastnosti.

PUSTNI TOREK

Na pustni torek smo si pripravili čisto pravo pustno rajanje v naši veliki športni igralnici, kjer smo prostor primerno okrasili ter poskrbeli za pustno glasbo. Na pustno rajanje smo povabili tudi skupine iz sosednjih oddelkov, različnih starostnih obdobij na medoddelčno pustno rajanje. Vzgojiteljici, Jerica Krofič in Karmen Meško, meniva, da je za otroke zmeraj zanimivo, da se med seboj družijo, tkejo prijateljstva, zato je ta dan pomemben zaradi druženja, kjer otroci spoznavajo in ugotavljajo, da vsi pripadamo družbi in smo enako pomembni, se primerjamo, prepoznavamo in to je za otroke zmeraj zabava. V  pustnim času,  smo prebrali tudi pravljico Kurent (L. Klemenčič) in se naučili pustno deklamacijo Pesem o pustu (J. Bitenc). Izdelovali smo kurente iz različnih materialov, ki smo jih razstavili k pustni dekoraciji. Ob koncu so se vsi otroci strinjali, da pustni čas prehitro mine. V pričakovanju naslednjega pusta smo tega v torek s težkim srcem »pokopali«.