Domov - > eŠR ->

Zanimanje za računalništvo med otroki s posebnimi potrebami vse večje

13.3.2015, avtor: Aljoša Seljak / rubrika: utrip

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je organizirala že 15. državno računalniško tekmovanje »Z računalniki skozi
okna«, ki je namenjeno programu nižjega izobrazbenega standarda. Učenci šol s prilagojenim programom so se pomerili v znanju in veščinah s področja digitalne fotografije, pripravi predstavitve s programom Microsoft PowerPoint in urejanju besedila s programom Microsoft Word. Letošnjega tekmovanja se je udeležilo 32 učencev iz 26 šol s prilagojenim programom z vse Slovenije.

"Zanimanje za računalništvo med otroki s posebnimi potrebami narašča, kar dokazuje tudi udeležba na naših tekmovanjih, ki jih organiziramo za učence šol s prilagojenim programom. Pred 15 leti, ko smo prvič organizirali tekmovanje Z računalniki skozi okna, je na njem sodelovalo 11 slovenskih šol, letos je bilo teh že 26," je povedala Mija Kordež, vodja projektov tekmovanj pri ZOTKS. »V Sloveniji je 28 šol za otroke s posebnimi potrebami ter 15 šol, ki poleg rednega programa izvajajo tudi program nižjega izobrazbenega standarda, in prepričana sem, da se bo prihodnjih tekmovanj udeležila še kakšna. Tudi otroci s posebnimi potrebami so zelo vedoželjni, zato so tovrstni dogodki računalniškega opismenjevanja zelo dobrodošli.«

V kategoriji urejanja besedil v programu Microsoft Word je zmagal Amir Tahić iz OŠ Juričevega Drejčka z Raven na Koroškem, drugo mesto je zasedla Ana Erznožnik, ki obiskuje OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki, šolo gostiteljico tekmovanja, tretja je bila Tjaša Sušnik iz kamniške OŠ 27. julij. Pri delu z orodjem Microsoft PowerPoint pa je največ znanja prikazala Nika Fajmut iz ravnske OŠ Juričevega Drejčka, za njo se je uvrstil Tilen Lenček iz jeseniške OŠ Poldeta Stražišarja, tretje mesto pa sta si delila Blaž Iskra, ki je zastopal Zavod za usposabljanje Janeza Levca (organizacijska enota Dečkova) iz Ljubljane ter Klemen Kavčič iz OŠ Jela Janežiča.

Tekmovanje »Z računalniki skozi okna« je del 21. Festivala inovativnih tehnologij (FIT), ki bo potekal 28. marca 2015 na Fakulteti za elektrotehniko ter Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Gre za eno največjih prireditev na področju približevanja znanstvenih in raziskovalnih dosežkov inovativnih IKT-tehnologij v Sloveniji mladim.