Domov - > eŠR ->

Iz odpadnega kartona

13.3.2015, avtor: (dd) / rubrika: utrip

Na sejmu Altermed v Celju so danes razglasili najboljše slovenske vrtce in šole, ki so v programu Ekošola med šolskim letom ustvarjale nove izdelke iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove.  Nagrade so podelili Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor, Darja Turk,
podžupanja Mestne občine Celje, in predstavniki projekta Ekopaket.

Projekt Ekopaket, ki so ga letos v sklopu programa Ekošola organizirali devetič,  je namenjen pravilnemu ravnanju z odpadno embalažo za mleko in sokove (odpadna embalaža Tetra Pak) ter spodbujanju izdelave uporabnih domiselnih izdelkov iz te vrste odpadne embalaže. V njem sodelujejo otroci, učenci in dijaki iz cele Slovenije. Letos so organizatorji prejeli več kot 200 predlogov izdelkov, najboljše ustanove pa so bile:

V kategoriji VRTCI IN 1.-3. RAZRED OŠ so zmagovalci Otroški vrtec Metlika, OŠ Kašelj in OŠ Vransko - Tabor, vrtec Tabor / OŠ Železniki, vrtec Železniki, skupina Mucki. 

 V kategoriji UČENCI OD 4. DO 9. RAZREDA OŠ so zmagovalci OŠ Ivana Babiča - Jagra Marezige, OŠ Cankova, OŠ Glazija Celje. Posebno nagrado prejme OŠ Roje.  

 V kategoriji SREDNJE ŠOLE IN FAKULTETE so zmagale Srednja trgovska šola Maribor, Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko Celje ter Srednja šola Črnomelj.  

Tekmovanje je letos prvič potekalo v dveh delih. V jesenskem delu do novega leta so otroci in mladi ustvarjali novoletne voščilnice, darila, izdelke in okraske, v drugem delu pa so izdelovali reliefe, globuse, zemljevide in zastave.

Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola v Sloveniji, je poudaril, da projekt iz leta v leto raste in dokazuje, kako okoljske vsebine postopoma razvijamo. »Projekt Ekopaket se je iz prvotne zbiralne akcije razvil v ozaveščevalni projekt, v katerega otroci in mladi vključuje tudi starše in druge. Predvsem je pomembno, da spoznavajo, iz česa nastane embalaže in kako moramo z njo ravnati po uporabi. Poleg tega pa iz odpadne embalaže nastaja vse več izdelkov, ki jih učenci uporabljajo pri pouku kot didaktični pripomoček ali za okrasitev,« je še dodal. 

Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je poudarila, kako pomembna so prizadevanja programa Ekošola pri povezovanju različnih vsebin, ki izboljšujejo kakovost življenja. Poleg izzivov na področju okolja in odpadkov v Sloveniji vse več pozornosti namenjamo tudi pomenu zdrave in lokalno pridelane hrane, kar dokazuje tudi številna udeležba slovenskih ekošol na sejmu Altermed.