Domov - > eŠR ->

Mama je najlepša na svetu

24.3.2015, avtor: Karmen Meško / rubrika: utrip

MATERINSKI DAN

Materinski dan je praznik, posvečen vsem materam. V Sloveniji se materinski dan praznuje 25. marca, na isti dan, ko je krščanski praznik Marijino oznanjenje. Je prav poseben dan, ko materam izrazimo vso zahvalo v zavedanju njihove vloge v  našem življenju in vsega, kar one kot ženske – matere dajejo svojim otrokom.

DAN MAMIC TUDI V VRTCU

Ker je materinski dan posvečen našim mamam, smo se tudi v skupini Čebelice (4-5let) v vrtcu Ivana Glinška v Mariboru ves teden pogovarjali o mamah, o njihovi vlogi, o tem kaj vse počnejo. Ključnega pomena je bilo vprašanje, kaj oziroma kdo sploh je mama. Odgovori so bili raznoliki. Otroci so se v kotičkih dom igrali igro vlog, kjer so se dekleta preizkušala v vlogi mam, fantje pa so prevzeli vloge očetov.  Otroci so se skozi igro spoznavali v drugačni vlogi,  se identificirali s starši in zanimivo je bilo prisluhniti njihovi »odrasli« komunikaciji, ki je tekla med njimi. Predvsem v igri vlog otroci posnemajo vedenje in govor oseb iz njihovega življenja. Fantje so bili odgovorni in ambiciozni moški, ki so v službi,  v rokah držijo telefon in pogosto na vprašanje odgovorijo: »Sem na sestanku«, včasih pa tudi posežejo po likalniku in nakupovalni vrečki. Dekleta so kuhala, pospravljala, likala, pestovala dojenčke ter pazila na svoj lep izgled s pomočjo oblačil, torbic in lepe pričeske, seveda pa so tudi one posegale po telefonu in računalniku. Otroci so posledično prek igre in pogovorov odkrivali ter spoznavali razliko med spoloma in rahljali stereotipe.

OBISK DEDKOV

Ob tem pomembnem prazniku smo v vrtec povabili tudi dedke otrok. Skupaj smo v obliki srečanja  skozi ustvarjalno delavnico ustvarjali darila za mamice oziroma njihove hčere -  snahe. Ta dan je bil prav poseben za dedke in otroke, saj imajo stari starši za otroke neprecenljivo vrednost. Steklene kozarčke smo namazali z lepilom, kasneje smo z volno različnih barv »oblekli vazico«. Ko so se vaze posušile, smo jih okrasili s papirnatimi motivi (s pomočjo luknjačev različnih vzorcev), ki smo jih po želji prilepili. Otroci so se strinjali, da brez dedkov zagotovo ne bi nastale tako krasne vazice, ki bodo čudovita darila za njihove mame. Srečanje smo sklenili s skodelico čaja.

 IDENTIFICIRANJE S PRAVLJICO

Ker so otroci povedali, da kdaj svojim mamicam nagajajo, smo skupaj prebrali pravljico Rad te imam, mamica! (J. Harker). Pravljica opisuje majhnega medvedka, ki pogosto ob različnih dogodivščinah ne prisluhne svoji mamici in njenim nasvetom. Zmeraj se mu pripeti kaj nenavadnega, mamica je pa tista, ki mu zmeraj priskoči na pomoč. Otrok ob poslušanju pravljic razvija zmožnost domišljijske rabe jezika, prav tako pa se s književno osebo identificira ter doživi književno dogajanje.  Pravljico so doživeli izjemno čustveno in ob koncu pravljice smo ugotovili, da tudi njim, kadarkoli se karkoli zgodi, mama in oče zmeraj pomagata, priskočita na pomoč, skratka, nanju se lahko zanesejo.

Materinski dan smo obeležili tudi z deklamacijo našega slovenskega pisatelja Toneta Pavčka Mama je ena sama, ki je bila otrokom zelo všeč.