Domov - > eŠR ->

Na ogled

19.5.2015, avtor: (gdl) / rubrika: utrip

V petek, 22. 5., bo ob 18. uri obiskovalcem v Osrednji knjižnici Celje odprla vrata že 11. študijska razstava likovnih izdelkov dijakov programa umetniška gimnazija - likovna smer na Gimnaziji Celje – Center. Na ogled bodo najboljši likovni izdelki, ki so jih naredili dijaki od prvega do četrtega letnika v iztekajočem se šolskem letu, častna pokroviteljica razstave pa bo tudi letos Mestna občina Celje.

»Umetniki«, kot imenujejo dijake tega programa na GCC, ki sicer s tremi izobraževalnimi programi in več kot 900 dijaki sodi med eno največjih srednjih šol na Celjskem, ustvarjajo v sodobno opremljenih specializiranih učilnicah, kjer so jim na voljo različna avdiovizualna in multimedijska sredstva, grafična preša in peč za žganje gline. Poleg splošnoizobraževalnih predmetov imajo dijaki umetniške gimnazije, ki zaključujejo svoje štiriletno šolanje s splošno maturo, v predmetniku še vrsto zanimivih strokovnih predmetov, kot npr. risanje in slikanje, likovno teorijo, predstavitvene tehnike, plastično oblikovanje, osnove varovanja dediščine in bivalno kulturo, veliko dela pa poteka tudi na terenu, taborih in ekskurzijah, v sodelovanju s priznanimi domačimi in tujimi umetniki, neprecenljive pa so tudi povezave in skupni projekti s Centrom sodobne umetnosti Celje. Številni dosežki in priznanja na različnih natečajih v Sloveniji in tujini, projekti in dejavnosti, uvrščajo mlade umetnike z GCC med najaktivnejše soustvarjalce lokalnega in širšega umetnostnega okolja.

Obsežnejši izbor likovnih izdelkov bo na dan odprtja razstave, ki bo v primeru lepega vremena v lapidariju, na ogled tudi na prostoru okrog knjižnice in ob delu nabrežja reke Savinje. Razstava bo sicer odprta vse do 19. junija v notranjosti knji��nice. Študijska razstava GCC že tradicionalno napoveduje bližnji konec šolskega leta in je nepogrešljiv del pomladnega kulturnega dogajanja v knežjem mestu.