Domov - > eŠR ->

Slovenske lutke pod eno streho

26.5.2015, avtor: Petra Škofic / rubrika: aktualno

Javna zavoda pod okriljem Mestne občine Ljubljana, Ljubljanski grad in Lutkovno gledališče Ljubljana, danes na Ljubljanskem gradu odpirata Lutkovni muzej – novo stalno postavitev, ki se poklanja slovenski lutkovni umetnosti. Gre za večplasten projekt, ki poleg razstave slovenskih lutk, vzpostavlja tudi sistemsko skrb za področje slovenske lutkovne dediščine, ki ima pri nas več kot 100-letno tradicijo. Nova pridobitev nagovarja široko ciljno publiko, poživlja kulturno ponudbo v prestolnici, z izobraževalno-izkustvenimi vsebinami pa bo vplivala tudi na razvoj kulturnega turizma.

Za obiskovalce najzanimivejši del projekta sta vsekakor ureditev stalne razstave Lutkovnega muzeja in Grajskega gledališča na Ljubljanskem gradu. Veliki lutkovni umetniki in njihovi junaki bodo svoje mesto dobili v prostorih nad Stanovsko dvorano Ljubljanskega gradu. Obiskovalci bodo na razstavi spoznali najpomembnejše mejnike slovenske lutkovne zgodovine, različne lutkovne tehnike, po ogledu pa se bodo lahko tudi sami preizkusili v lutkarskih veščinah. Komplementarna dejavnost k muzejski postavitvi bo uprizarjanje lutkotečnih, po izvirniku obnovljenih lutkovnih predstav, ki si jih bodo v času stalnih terminov obiskovalci lahko ogledali v novem Grajskem gledališču. Do obeh lokacij s Krekovega trga vzdolž vzpenjače vodi tudi Lutkovna pot – umetniška postavitev z mehanično vodenimi lutkovnimi instalacijami, ki simbolno povezuje obe sodelujoči instituciji, razstavo z gledališko stroko ter vabi k obisku Lutkovnega muzeja. V muzejski trgovini bo za obiskovalce na voljo linija muzejskih izdelkov, široka pa bo tudi izbira publikacij na temo lutkovne dediščine in umetnosti.

Lutkovni muzej je primeren za obiskovalce vseh starosti in pomeni pomembno obogatitev v sklopu muzejsko-razstavnega programa ter dopolnitev štirih stalnih postavitev na Ljubljanskem gradu. Obeta številne nove možnosti za spoznavanje lutkovne umetnosti in dediščine. Za prihodnje šolsko leto so v pripravi številni poučni in zabavni kulturno-umetnostni programi, prilagojeni različnim ciljnim skupinam, ki bodo k ogledu zagotovo pritegnili številne družine ter organizirane skupine otrok iz vrtcev in šol.

Mestna občina Ljubljana je za projekt obnove kulturne infrastrukture in vzpostavitve Lutkovnega muzeja zagotovila 1.098.616,99 evrov, Evropski sklad za regionalni razvoj 1.527.075,10 evrov in Ministrstvo za kulturo 269.483,84 evrov. V sklopu projekta je bilo na Ljubljanskem gradu urejenih 1.186,60 m² površin. Gradbeno-obrtniška in inštalacijska dela so obsegala ureditev prostorov stalne postavitve, grajskega gledališča, podpornega programa ter lutkovne poti, izvedlo jih je podjetje Dema plus d.o.o. Dobava in vgradnja tehnične opreme za celotni projekt je delo podjetja RPS d.o.o. Obnova je narejena v skladu s projekti projektivnega podjetja Ambient d.o.o., notranjo opremo sta oblikovali Ana Struna Bregar in Lenka Kavčič, avtor celostne grafične podobe pa je Ilovarstritar. Avtorici stalne razstave sta Ajda Rooss in Nadja Ocepek. Za izvajanje programa je odobrenih 6 novih zaposlitev, od tega 4 na Ljubljanskem gradu, 2 pa v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Stalna postavitev na Ljubljanskem gradu bo za obiskovalce odprta vse dni v letu v skladu z odpiralnimi časi ostalih grajskih vsebin. Vstopnina za stalno postavitev je vključena v grajsko vstopnico, ki omogoča še ogled razstave Slovenska zgodovina, Virtualnega gradu, Razglednega stolpa ter vseh drugih priložnostih razstav po Ljubljanskem gradu in znaša 7,5 evra za odrasle, 5,2 evra za dijake, študente, upokojence in skupine nad 15 oseb ter 19 evrov za družine.