Domov - > eŠR ->

Velika filmska in glasbena imena na Otoku

1.6.2015, avtor: (info otok) / rubrika: utrip

Teden se prebuja v pričakovanju skorajšnjega festivalskega vrveža. Na poti na Otok sta džezovska zasedba Insium na čelu z nominirancem za nagrado grammy, ki bo z novo glasbeno opremo pospremila edinstven otvoritveni dogodek, ter scenarist in mentor usposabljanj, ki je svetoval pri filmih Briana de Palme in Clinta Eastwooda. Medtem se s projekcijami za zaključene skupine, na katere se je prijavilo kar 650 otrok primorskih osnovnih šol, začenja tudi program Podmornice – Otoka za mularijo.

Dvanajstčlanska džezovska zasedba Insium bo film Let nad bojnimi polji (En dirigeable sur les champs de bataille, 1919) spremljala z glasbenim delom Glauca Veniera in Micheleja Corcelle. Glauco Venier, pianist in skladatelj iz bližnjega Vidma, je glasbenik svetovnega formata. Študiral je na prestižnem Berklee College of Music v Bostonu, v svoji karieri pa sodeloval z nekaterimi najvidnejšimi džezovskimi imeni, kot so Kenny Wheeler, Lee Konitz, Enrico Rava, Joey Baron, Gianni Basso, Chris Speed. Album Distances, ki ga je pripravil s saksofonistom in klarinetistom Klausom Gesingom in pevko Normo Winstone za založbo ECM, je bil nominiran za grammyja za najboljši džezovski vokalni album. Glasba džezovske delavnice Insium, ki sta jo navdihnila z mednarodnim skladateljem in aranžerjem Michelejem Corcello, nam bo skozi perspektivo počasno lebdečega cepelina približala vso komaj doumljivo razsežnost povojnega uničenja. Dogodek producentov Kinodvor, Cineteca del Friuli, Kino Otok in Cinemazero, ki obeležuje stoletnico prve svetovne vojne, je nastal v okviru skupnega projekta občin Ljubljana in Videm ('Storie in corso') ter različnih kulturnih ustanov.

Že na dan otvoritve se začenja tudi tridnevna����strokovna delavnica z Miguelom Machalskim, vsestranskim strokovnjakom za scenarije, ki na mednarodnem filmskem prizorišču kot svetovalec, scenarist dramaturg in mentor usposabljanj uspešno deluje že deset let in je med drugim svetoval studiem pri filmih Billy Elliot Stephena Daldryja, Usodna ženska Briana de Palme in Punčka za milijon dolarjev Clinta Eastwooda. Machalski bo na delavnici na Kino Otoku, ki bo potekala v organizaciji Centra Ustvarjalna Evropa in Centra za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih Motovila, izbranim scenaristom in producentom svetoval pri razvoju njihovih projektov. V soboto pa bo svoje bogato scenaristično znanje delil s širšo zainteresirano javnostjo na brezplačnem seminarju z naslovom »What Makes a Story Compelling

 Na Kino Otoku bo veliko prostora in vsebin namenjenih mlajšemu rodu v okviru programa Podmornica – Otok za mularijo. Ves teden se bodo z izbranimi filmi srečevali in se o njih pogovarjali učenci primorskih osnovnih šol. Po izjemnem zanimanju se jih bo pred velikim platnom v tem tednu zvrstilo skupaj kar 650 in to bo več kot primeren uvod v živahno dogajanje ob koncu tedna. Takrat na Podmornico prihajajo Kinobalon s slovensko premiero mladinskega filma Felix (Felix, 2013), projekciji dveh filmov s prikupnimi stripovskimi liki Mumini, ki so osvojili srca otrok in odraslih po vsem svetu, in projekcija filma Ko zorijo jagode (1978) ob praznovanju dvajsetletnice Slovenskega filmskega centra. Ob tem pa tudi ustvarjalne delavnice, delavnice animiranega filma, kreativno varstvo – dogajanje, s katerim bodo filmske vsebine zaživele v drugačni luči, na nove izvirne načine.

 Pred uradnim začetkom festivala bodo tako nekaj prijetnega festivalskega vznemirjenja občutili tako otroci kot tisti nekoliko starejši. Slednji bodo dve priložnosti imeli jutri: bodisi v ljubljanskem Kinodvoru, kjer se bo odvila prva od projekcij v sklopu Otoka v Ljubljani, film Angeli revolucije (Angely revoljucii, 2014) vrhovnega magičnega realista sodobnega ruskega filma, Alekseja Fedorčenka. Ogrevali pa se bodo lahko tudi na prizorišču samem, v srcu Izole pod zvezdami, na brezplačni projekciji, pri kateri naslov filma do zadnjega ostaja skrivnost.