Domov - > eŠR ->

V tednu evropske kulturne dediščine

1.10.2015, avtor: Mojca Lazar Doberlet / rubrika: utrip

"Kdor vesele pesmi poje, gre po svetu lahkih nog!" (K. Kovič) In smo zapeli vsi: učenci, učitelji, starši in vsi obiskovalci šolske kulturne prireditve, ki je potekala na Osnovni šoli Ivana Cankarja v Trbovljah v torek, 29. septembra 2015.

Prireditev je bila pravzaprav le zaključek celodnevnih dejavnosti, ki so potekale na šoli ali nekje zunaj nje, na kateri smo lahko mladi in starejši razvijali svoje talente, se učili sodelovanja, ustvarjanja, razvijanja kompetenc (socialnih, vrednostnih, metodoloških, učnih, jezikovnih, kulturnih).

Spoznavanje naravne in kulturne dediščine ožje in širše domovine je eden temeljnih ciljev izobraževanja in vzgajanja naše mladine. Zato smo se strokovni delavci OŠ Ivana Cankarja Trbovlje odločili, da se ponovno pridružimo nizu dogodkov, ki potekajo v sklopu Tedna evropske kulturne dediščine.

Osnovna tema dogodkov je bilo spoznavanje Gorenjske in z njo povezanih obrti, poklicev, običajev, praznovanj, iger, ljudi, predmetov, dogodkov itd. Aktivnosti učencev so bile natančno načrtovane, partnerji izvedbe skrbno izbrani, učenci razdeljeni v starostno mešane skupine.

Dopoldne so učenci razvijali svoje ideje in zamisli učiteljev ali zunanjih strokovnih sodelavcev: članic in članov trboveljskih društev (kmečke žene, čebelarji, planinci, klekljarice). Nekateri učenci so obiskali srednjo tehnično šolo, nekateri šli na krajši planinski potep in nekateri obiskali čevljarsko delavnico.

V šoli so lahko učenci ustvarjali iz različnih materialov: papirja (rože, reklamni oglasi, plakati), lesa (piščali, šatulje, kozolci), blaga (blazinice za igle); pripravili so sceno za večerno kulturno prireditev, se naučili recitacij, pesmi in se pripravljali na uprizoritev krajše lutkovne predstave.

Šolski vrt je v teh dneh bogat s plodovi, ki so jih učenci nabrali; sveže pridelke so ponudili našim obiskovalcem. Čajne mešanice in marmelade iz domačih sestavin so kupce pričakali v domiselni embalaži, ki je vabila k nakupu.

Osnove podjetništva so učenci potrebovali za opremljanje izdelkov z osnovnimi podatki, določitev višine priporočenih prispevkov, reklamiranje izdelkov med prodajo in končno zbiranje denarja za šolski sklad. Na šoli smo veseli vsakega, še tako skromnega prispevka, saj je vsak evro namenjen našim učencem.

"V eni roki nosim sonce, v drugi roki zlati smeh." (K. Kovič) Točno opoldne smo razgibali telesa s tekom po hladnih, a sončnih Trbovljah. Približno 200 nas je teklo od šole do bližnjega naselja; s tekom smo opozarjali na preteče okoljske vplive na podnebje ter pomen čistega in zdravega zraka za vse nas. Zahvala policistom, ki so pazili na našo varno (tekaško) pot.

Ustvarjanje in druženje, dobrodelni sejem in kulturna prireditev. Sodelovanje med generacijami in med institucijami. Nasmehi na obrazih, pesem in razstava izdelkov, prispevki za šolski sklad, razgiban nastop otrok vseh starosti in trboveljske folklorne skupine ter motivacija za "Jaz pa pojdem in zasejem dobro voljo pri ljudeh". (K. Kovič)