Domov - > eŠR ->

Nekaj ti moram povedati I.

12.10.2015, avtor: Maja Geršak / rubrika: utrip

»Nekaj ti moram povedati« je bila letošnja tema Tedna otroka, ki ga je  organizirala Zveza prijateljev mladine Slovenije in je potekal od 5. do 11. oktobra. S sloganom so želeli opozoriti na pasti otroštva, mladostništva in pomembnost komunikacije med otroki in družino, vrstniki, vzgojitelji, učitelji in širšim družbenim okoljem. V ta namen je bila izbrana poslanica Andreja Rozmana Roze ‒ Nekaj ti moram povedati, ki smo jo prebirali tudi v Vrtcu Ivana Glinška Maribor, v oddelku Ribice (4-6 let).  Teden otroka smo popestrili  z vsakodnevnimi dejavnostmi  in se posvetili njihovim željam.

Na Glavnem trgu v Mariboru smo se udeležili delavnic za neumorne ustvarjalce, kjer so otroci ustvarjali iz odpadne embalaže, žice, volne in zamaškov. Nastale so muhe, čebelice, ose in še kaj. Sprehodili so se po naravni čutni poti, sestavljeni iz storžev, kamenja, lesenih opilkov, kostanjev ... Otroci so jo prečkali z zavezanimi in odprtimi očmi in ugotavljali, kdaj so čutili več. Ogledali smo si tudi predstavo Staša in medved prvič v šolo, ki sta jo pripravili članici gledališkega društva Pisani mehurčki. Novinarja Radia Slovenske gorice sta otroke povprašala, kaj jim je na delavnicah najbolj všeč (http://www.rsg.si/?p=12365).

Imeli pa smo tudi veliko čast, saj smo predstavljali knjigo Aneja Sama z naslovom Prav je – ni prav. Knjigo so izdali člani društva Jasa, ki želijo, da bi otroci razumeli življenje. V projekt Slovenija ima srce je vključenih 400 vrtcev. V Mariboru so projekt poimenovali Maribor ima srce in Lekarne Maribor so omogočile, da so brezplačne izvode knjig dobili vsi mariborski vrtci. Na predstavitvi sem vzgojiteljica Maja Geršak, na »jasi« prebrala odlomek  knjige in se z otroki pogovarjala o skrbi za naravo in bitja, ki v njej živijo. Ob tej priložnosti so nas obiskali oz. si predstavitev ogledali predstavnica društva Jasa Mateja Jamnik, direktor Lekarn Maribor Abin Turk, mariborska podžupanja Jelka Černivec,  predstavnice vrtcev ter novinarja BK tv. Utrinek predstavitve knjige je bil predstavljen v oddaji Občinski informator in na spletni  strani http://www.lokalec.si/novice/slovenija-ima-srce-maribor-ima-srce/

V sklopu Tedna otroka se je vzgojiteljica Andreja Zupan z Manco, Milo in Lianom udeležila likovnega natečaja pod vodstvom Zvonke Rosandič iz Centra za sluh in govor Maribor. Ustvarjali so na temo pravljice Elle Peroci Moj dežnik je lahko balon. Razstavo likovnih del si bomo lahko ogledali v avli Pedagoške fakultete Maribor.

Čas smo namenili tudi pogovoru in otroci so nama zaupali, komu zaupajo, kadar so žalostni, jezni ali imajo težavo, ki je sami ne morejo rešiti.

 Tako so povedali:

PATRIK:   »Sara, če sem žalosten   zaradi  nje, mi reče oprosti.«  

BLAŽ:  »Mamici in atiju, ker želim da vse vesta  in se pogovorimo.«

GAL: » Povem Idi in ona potem  pove mamici.«                                                             

PEREGRIN:  » Atiju, z njim se pomenima in me potolaži.«

MILA: »Izi, ker ona pove očiju in se pogovorimo.«                                                                                                                

TIA:  » Nini povem in me potolaži, potem pa pove mamici in atiju.«

ANJA: »Nini, ker ona dobro razume in me pocarta.«

ANA: »Mamici in atiju, zmeraj v dnevni sobi.«

LIAN: »Kiari, ker se tako odločim in me potolaži.«

ZALA K.: »Gali povem in potem me pocarta.«

MANCA: » Nuši, ker me pocarta, potem pa ona pove mamici in atiju.«

ENI. »Povem Jalnu, on pove mamici, ona pove atiju in ati me pocarta.«

ZALA Š.: »Pridi, se bova pocartali, mi reče mama, če sem žalostna.«

ELIAS: Atiju. In potem se igra z mano.«

VID: » Mami me odloži na kavč, me žgečka in potem sem takoj vesel.«

NIKOLAJ« Galu povem, ker je moj prijatelj.«

RONJA:« Lučki vedno povem, ta mi nekaj pove, me potolaži in potem sem bolje.«

ŽAN:« Babici povem, če me vpraša, zakaj sem žalosten in me potolaži.«

TIJARA:«Filipu.«

NIKA:«Mamici in potem se dolgo cartama.«