Domov - > eŠR ->

Svetloba pri nas

14.10.2015, avtor: Sabina Ozmec / rubrika: utrip

Leto 2015 je Unesco proglasil za leto posvečeno svetlobi in z njo povezano tehnologijo. Zato smo se na šoli odločili, da bomo v tednu otroka tokrat izvedli projekt namenjen letu Svetlobe. Organizatorica je bila učiteljica fizike in matematike, ki nas je navdušila z idejo in predlagala delavnice, ki smo jih ponudili učencem. S projektom  je dihala vsa šola od prvošolčkov do devetošolcev.

Svetloba nas obdaja povsod, zato smo se je lotili z vseh področij. Manjši so v delavnicah MALI MODRI in MALI RUMENI mešali barve, poslušali pravljice, si ogledali fotografski muzej v Mariboru, bili so detektivi in iskali zaklad in si na koncu ogledali tudi lutkovno igrico. Učenci 4. in 5. razredov so spoznali nastanek mavrice in njenih barv, nastanek sence, izdelovali so senčne lutke in z njimi uprizarjali prizorčke. Obiskali so etnološko zbirko, ki jo imamo v gradu v Račah, kjer jim je ga. Nevenka Gril Hameršak predstavila svetila iz preteklosti, sami so izdelovali sveče, skavtinje so jih na orientacijskem pohodu naučile zanetiti ogenj. Učenci so v eni izmed delavnic ustvarjali verze in pesmi na temo svetloba. Starejšim učencem od 5. do 9. razreda so bile ponujene raznolike delavnice. Ugotavljali so vpliv sonca na segrevanje različnih površin, merili temperaturo in ugotavljali razlike med sončnimi in senčnimi legami. Merili so svetlobo prostora, zunanjosti, goriščno razdaljo leč, mikroskopirali, ugotavljali so barvila v rastlinah, izdelali so si periskop, plavajoče, peščene in ledene sveče, sončno uro. Eksperimentirali so z elektriko in spoznali glavni umetni vir svetlobe. Pri optiki so spoznali različna svetila, iz česa je sestavljena sončna svetloba, zakaj vidimo barve, kako delujejo barvni filtri, seznanili so se tudi s poškodbami povzročenimi s svetlobo in nekaterimi optičnimi prevarami. Učenci so spoznavali s pomenom svetlobe pri ustvarjalnem delu na likovnem področju. Seznanili so se z uporabo svetlobe pri fotografiji in izdelali svojo svetlobno risbo, fotografijo in kratko animacijo (pikselacija). Učitelj likovne umetnosti je v kabinetu ustvaril tudi »camero obscuro«, ki smo si jo ogledali vsi in bili nad fenomenom obrnjene slike fascinirani.

Učenci so v delavnici light sources iskali besedišče za poimenovanje virov svetlobe. Besedišče so slikovno in besedno prikazali s pomočjo dveh aplikacij, v delavnici light idioms pa so spoznavali angleške frazeme, ki se navezujejo na temo svetloba. Poučili so se o tem, kaj frazem je in poiskali tiste najbolj zanimive na temo svetloba. S pomočjo digitalne in informacijske tehnologije so jih na zanimiv in ustvarjalen način upodobili.

Ker pa je svetloba povsod okoli nas, je pomembna tudi pri športu. V delavnici so učenci skozi igre in poligon spoznali, da je vid neprecenljiv in ga moramo znati ceniti.

Kaj pa naši medsebojni odnosi? Je tudi tukaj pomembna svetloba?  Seveda. Učitelji so učencem ponudili tudi delavnice, v katerih so učenci s pomočjo pogovora in socialnih iger spoznavali sebe in mavrico odnosov, drugačnosti in sprejemanje le-te.

V sredo so nas obiskali gostje iz podjetja Planetarium iz Krškega, ki so poleg delavnic postavili tudi Planetarij, ki je bil učencem najprivlačnejši.

V tednu dni raznolikega, ustvarjalnega, razgibanega, uporabnega, dela, smo se veliko naučili, se družili in zabavali, kar pa je cilj tedna otroka in leta namenjenega svetlobi. Prošnja enega izmed učencev pove vse: »Učitlca, zrihtajte nam še en tak teden. Blo je ful kul

In če vas zanima še kaj več o projektu, si poglejte našo spletno stran, kjer so člani novinarskega krožka s pomočjo  računalnikarja pridno spremljali naše delo in opremili stran z besedo in fotografijo o dejavnostih v projektu.

Slika1 - FOTOGRAFIRALA: NASTASIA KEČEK
Slika2 - FOTOGRAFIRAL: TIAN STRMŠEK
Slika3 - FOTOGRAFIRALA: NELI VEG