Domov - > eŠR ->

Igra vode v Županovi jami

19.10.2015, avtor: Damijan Viršek / rubrika: utrip

Nekaj dni obilnega deževja je spremenilo tudi vsakodnevno podobo Županove jame. Že ko vstopite vanjo, slišite, da je vode več kot običajno. Skozi propustne kamnite sklade nad jamo se pretaka po nevidnih kanalih, v jami pa ustvarja zanimivo igro vode, ki curlja po kapnikih, kaplja v ponvice ali pa žubori nekje, kjer jo samo slišimo.

Najbolj izrazito igro šumenja vode slišimo v Zadnji dvorani, 35 metrov pod površjem. Tam z manjšega stalaktita na stropu dobesedno curlja. Na poti do tja pa je vsaj kratkega postanka vredno jezerce v Srebrni dvorani. Po jami je voda napolnila nekatere ponvice, ki so sicer suhe, v Matjaževi dvorani je pa dobesedno curlja s skupine stalaktitov.

Županova jama leži na nadmorski višini približno 400 metrov, običajni nivo kraške podtalnice na severnem obrobju Dolenjskega krasa pa je 60 do 70 metrov nižji. Zato v jami ni tekoče vode, pač pa žuborenje v njej povzročijo močnejša deževja, ko velika količina vode pronica s površja.

Padavinska voda, ki jo med pretakanjem skozi prepustne apnenčaste sklade lahko opazujemo prav v jami, nadaljuje pot proti izvirom. Voda iz Županove jame teče v potok Podlomščico, ta pa se skupaj z Grosupeljščico zliiva na Radensko polje. V teh dneh je tudi na tem zanimivem kraškem polju nastalo manjše jezero. Voda, ki z Radenskega polja odteka skozi dva glavna sistemih požiralnikov, napaja izvire reke Krke, ki so v zračni liniji od ponorov oddaljeni približno pet kilometrov.

Dokler je vode veliko, se kraških ponikalnic ne da obiskati, izlet v kraško podzemlje pa je primerna izbira ne glede na vreme, če se le v vas skriva želja po odkrivanju novega. V jami je bilo še pred kratkim prijetno hladno, kmalu pa bomo lahko rekli, da je prijetno toplo. V notranjih delih Županove jame namreč vlada stalna temperatura 9,5 °C. Poleg tega ste v jami  ”pod streho”, lepota kapnikov pa je enako bleščeča kot ob lepem poletnem dnevu.

Med šolskimi jesenskimi počitnicami, od 24. oktobra do 1. novembra, bodo vodeni ogledi v Županovi jami vsak dan ob 15. uri. Prosimo za najavo na 041/407-705. Novembra jo lahko obiščete vsako soboto in nedeljo ob 15. uri. Obiski najavljenih skupin so možni tudi zunaj teh terminov.

Za obisk Županove jame priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Obisk z vodnikom traja eno uro. Jama leži 8 km JV od Grosupljega v smeri proti Turjaku.

Opisi fotografij - avtor Marjan Trobec

    1. Jezerce v Srebrni dvorani
    1. Drobne ponvice v Blatni dvorani
    1. Voda se preliva prek Zavese v Matjaževi dvorani
    1. Izvir na stropu v Zadnji dvorani