Domov - > eŠR ->

Učitelji na prvi glasbeni liniji

23.11.2015, avtor: Stanislav Jesenovec / rubrika: utrip

Koncert učiteljev Glasbene šole Kranj 19. novembra v dvorani Šmartinskega doma v Stražišču v Kranju  je bil prvi od sedmih dogodkov, ki bodo v naslednjih tridesetih dneh. Še ta mesec bo v ponedeljek, 23.11., nastop posvečen skladatelju Pavlu Šivicu, naslednji dan pa pesniku Simonu Jenku ob 180. obletnici rojstva. Na njem bodo nastopili učenci solopetja, ansambel Rožnik in Škofjeloški oktet. Decembra bodo sledili tradicionalni Miklavžev večer, Božični koncert solistov in komornih skupin, Božični koncert orkestrov ter Tuba božičkov v Kranju. Vsak na svojem prizoritvenem mestu.

Dvorana Šmartinskega doma je bila polna. Učencev in njihovih staršev ter tudi tistih, ki že dolgo privoščijo kranjski glasbeni šoli, da bi vendar pridobila svojo koncertno dvorano, za katero se borijo že desetletja oziroma še iz časov ravnatelja Petra Liparja. Na to potrebo je v svojem nagovoru spomnila tudi ravnateljica Petra Mohorčič. Pred tem je omenila, da je zadnji mesec na glasbeni šoli minil v posebnem vzdušju: "V dopoldanskih urah so se iz učilnic in dvoran šole, ki deluje na več lokacijah, razlegali prelestni glasovi instrumentov; zveneli so drugače, kot smo jih vajeni po navadi. Vsi sodelavci smo vse te ure vaj vlagali v to, da bomo nocoj pokazali tisto, kar znamo. Po mojem mnenju učitelji, ki svoje znanje skrivajo zase, niso dosti vredni. Tisti učitelji, ki si upajo stopiti na oder, deliti svoje znanje in na tako še bolj navduševati svoje učence, pa storijo korak več. Za to sem jim tudi nocoj zares hvaležna. Vesela sem, da se bodo tokrat  na odru predstavili tudi vsi tisti učitelji, ki so se naši šoli pridružili v zadnjih dveh letih. To pomeni, da kader na glasbeni šoli raste, da bomo tudi v prihodnjih letih lahko lepo vzgajali naše učence." Slednjim je položila na srce spoznanje in obveznost, da  bolj ko želiš nastopati, več truda je treba vlagati v to, da lahko na odru predstaviš svoje obvladovanje glasu ali glasbil.

Povezovalka programa, Nada Kos, bi napovedne utrinke pred petnajstimi programskimi točkami lahko sporočala nekoliko glasneje. Res, da zakon o rabi slovenščine ne zahteva več prevoda naslova tujih sklad v slovenščino, a na dan, ko se je v Kranju 1808. leta rodil poznejši prvi oče slovenskega naroda, dr. Janez Bleiweis, vitez Trsteniški, ki je bil kot urednik Novic tudi krepak spodbujevalec slovenskega zborovskega petja po tedanjih deželah, bi lahko samoiniciativno storili tudi to. Izjemno rad pa je objavljal tudi prispevke o besedah in drugih koncertnih večerih.  

Skoraj dve uri dolg program je izkazal, da je ravnateljica res lahko ponosna na nastopajoče. Na tem koncertu so to bili tolkalec Gregor Plamberger, harmonikarja Mitja Jeršič in Dejan Maleš, baritonist Janez Hostnik, pianisti Gašper Jereb, Minea Marton, Petra Mohorčič, Nedka Petkowa, Petar Milič in Jasmina Pogačnik, violončelistka Katarina Jericijo, flavtistka Elena Hribernik, pozavnist David Kajič, trobentač Roman Podlesnik, violinistka Urška Kordež, sopranistka Andreja Nika Fabjan, violinistka Špela Lavrenčič, klarinetist Mitja Marošek, tubist Uroš Košir, kontrabasist Branimir Vulić ter v osemčlansken dixiland ansamblu še klarinetist Tomaž Kukovič, saksofonost Mitja Marošek ter Uroše Usenik, ki je igral na banjo. Prav je, da zapišemo, da je k umirjenosti in sporočilnosti nastopov pripomogel tudi Maid Grbić, ki je spretno in z občutkom urejal oder za posamezne točke.    

Slika zgoraj: Petra Mohorčič: »Vesela sem, da se bodo nocoj na odru predstavili tudi vsi tisti učitelji, ki so se naši šoli pridružili v zadnjih dveh letih.« Spodaj levo: Branimir Vulić in Minea Marton sta se tudi osebno izjemno razveselila uspešne izvedbe skladbe A. Piazolla Kicho. Spodaj desno: Vsem nastopajočim so učenke in učenci podarili orhideje.

(foto Stanislav Jesenovec)