Domov - > eŠR ->

Kobetova opera Krst pri Savici

27.11.2015, avtor: Helena Murgelj / rubrika: utrip

V ponedeljek, 23. novembra 2015, so na novinarski konferenci na Konservatoriju za glasbo Jurij Slatkonja v Novem mestu predstavili nastajanje komorne opere Krst pri Savici. O delu so spregovorili umetniški vodja Vokalne akademije in ravnatelj glasbenega konservatorija, dirigent in skladatelj Aleš Makovac, član in skladatelj Vokalne akademije Tom Kobe ter članica Vokalne akademije Marta Lipoglavšek. Komorna opera Krst pri Savici je diplomsko delo mladega dolenjskega skladatelja Toma Kobeta. Nastajala je vzporedno s študijem glasbenega stavka in petja na Konservatoriju za glasbo Jurij Slatkonja pod mentorstvom prof. Aleša Makovca. Gre za modernistično opero, ki se oblikovno naslanja na grško tragedijo v stilu Aristotelove Poetike. V duhu te povezave ima opera nekoliko spremenjen konec, kar je avtorjev rahlo avantgardno-provokativni prispevek Prešernovemu libretu. Opera je napisana v dveh dejanjih, vsako dejanje pa ima osem scen.

Premiera bo v ponedeljek, 30. novembra, ob 19.30 v Trdinovi dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu. Pri uprizoritvi bodo sodelovali lokalni pevci, plesalci in glasbeniki. Opero Toma Kobeta bo pel 35-članski zbor kristjanov in poganov, ki ga sestavljajo pevci Vokalne akademije Jurij Slatkonja. V operi nastopa 5 solistov. V glavni vlogi Bogomile se bo predstavila naša znana mezzosopranistka, Novomeščanka Irena Yebuah Tiran, v drugi glavni vlogi Črtomirja pa basist Anton Habjan, član zbora SNG Opera in balet iz Ljubljane. Kobetova opera Krst pri Savici je velika operna uglasbitev, le izvedba je komorna, kar pomeni v tem primeru brez opernega orkestra. Nadomeščal ga bo koncertni klavir, ki bo nosil vso paleto dramatično-glasbenih učinkov; pianist bo Tadej Podobnik. Plesna skupina Harlekin bo s svojimi plesalkami poskrbela za plesno–gibalno popestritev opere. V nadaljevanju nameravajo opero orkestrirati in jo v sodelovanju z gledališčem postaviti še na kakšen oder.

Umetniški vodja projekta Krst pri Savici Aleš Makovac je poudaril, da se opera ne dogaja v naših krajih, je pa pomembno, da je to opera, ki je nastala v naših krajih in bo prvič izvedena v naših krajih.