Domov - > eŠR ->

S prehrano in gibanjem do zdravja

29.11.2015, avtor: Barbara Bednjički Rošer / rubrika: utrip

»V levem ušesu maslo,v desnem repa,
v nosu sveča,v grlu kepa,
v celi glavi pa občutek neprijazen,
ko napada otorinolaringolazen.«
(Andrej Rozman Roza)
 
V Vrtcu Ivana Glinška Maribor si neprestano prizadevamo ohraniti zdravje vseh – otrok in strokovnih delavcev. Tako smo v oddelku Čebelice (5−6 let) letošnjo jesen raziskovali poti do našega največjega bogastva – zdravja. Odkrivali in spoznavali smo, da nam uživanje raznolike, zdrave prehrane, igra, gibanje in počitek pomagajo ohranjati naše zdravje.
Skrb za zdravje in zdrav način življenja otrokom z lastnimi aktivnostmi posredujemo sami že v zgodnjem otroštvu. V oddelku smo na vseh področjih dejavnosti skrbeli za svoje zdravje, upoštevajoč značilnosti in zmožnosti 2. starostnega obdobja. Na izbrano tematiko smo listali slikanice, brali pesmi in zgodbe, naučili smo se deklamacijo Nika Grafenauerja – Sladkosned.
V jutranjem krogu smo se pogovarjali o zdravi, uravnoteženi prehrani, o osebni higieni (pogosto umivanje rok, pravilno kašljanje, kihanje …) ter igri in počitku. Dnevno smo se gibali na prostem  ‒  igrali na igrišču, tekali v parku, sprehajali po mestu. Pripravili smo si pravljično uro – Škrat Brokolino ali pametne glave so zdrave (Julia Volmert), ki so jo spremljale poustvarjalne dejavnosti. Zgodba nas je navdihnila, da smo si izdelali prehransko piramido. Prehranska piramida je skupek dognanj strokovnjakov o tem, kaj naj bi jedli in v kakšnih količinah. Gre torej za priporočila glede zdravega prehranjevanja, česa naj bi vsak dan zaužili čim več in katera živila le izjemoma. Izdelovanje prehranske piramide ob/po zgodbi je spodbuda za socialni, spoznavni in govorni razvoj, saj razvija prepoznavanje in razvrščanje prehranskih izdelkov, prostorske predstave, uri pozornost in spomin, spodbuja jezikovne zmožnosti ‒ artikulacijo, besednjak, komunikacijo ... Prehranske izdelke smo izrezovali iz reklamnih letakov, nato so jih otroci poimenovali in prilepili na ustrezno mesto v prehranski piramidi. Med igro sadno-zelenjavni spomin smo razvijali svoje drobno motorične spretnosti (gibi zapestja, pincetni prijem) in se urili v koordinaciji oko-roka s sestavljankami in igračami, ki vsebujejo majhne sestavne dele. 
Pomemben vidik kakovosti predšolske vzgoje je tudi sodelovanje s starši in okoljem, ki prispeva k dopolnjevanju družinske in institucionalne vzgoje. Pri načrtovanju dejavnosti v sodelovanju z go. Tanjo Jankulija smo spoznavali poklic farmacevta in si sami naredili naravno zeliščno kremo iz cvetov sivke. Sivko smo izbrali, ker prijetno diši in deluje pomirjajoče in antiseptično. Macerirali smo jo v olivnem olju in dodali v stopljeno kokosovo maščobo, ki vsebuje visok delež lavrinske kisline, zato deluje protimikrobno, antibakterijsko in protivirusno ter dviguje imunsko odpornost telesa.
 
Zelišča smo raziskovali z malo čarovnico Polonce Kovač, v oddelku pa sta nas obiskala tudi zeliščarka Danica in čebelar Jože (Zelišča Kolarič ‒ http://cajnica.si/), ki nas je seznanil s čebelarstvom, pomembnostjo in koristnostjo čebel. Otrokom je predstavil delo čebelarja in zaščitno opremo ‒ čebelarsko kapo ali pajčolan, čebelarski jopič ali kombinezon in rokavice. Otroci so čebelarjevo zaščitno opremo tudi z veseljem preizkusili. Z zeliščarko Danico smo spoznavali zdravilne rastline, „božali” koprive, igrali zeliščni spomin, si pripravili poparek koprive in se poučili o različnih vrstah priprav čajev ‒ poparek, zavretek in prevretek.  Deklice zlatolaske so izvedele, da si morajo za posvetlitev in lesk las po šamponiranju nanesti ohlajen poparek kamiličnih cvetov. Pester izbor zdravilnih zelišč nam je pripravila tudi Filipova teta. Zelišča (sivko, meto, meliso, rman, žajbel, timijan, drobnjak …) smo opazovali, opisovali, vonjali, tipali in si pripravili čajanko s poskusi (topljenje sladkorja, medu; mešanje tekočin). Otroci so spoznali različne vrste čajev (šipkov, bezgov, kamilični, lipov in metin), jih okušali z limono, medom, opisovali po barvi, vonjali … Pripravili smo si tudi maslen (maslo, česen, peteršilj) in skutin (skuta, kisla smetana, čebula, drobnjak) zeliščni namaz, priredili kostanjev piknik na dvorišču, obiskali mestno tržnico in si ogledali interaktivno predstavo Tetka Jesen.
 
Oddelčni projekt ‒ S PREHRANO IN GIBANJEM DO ZDRAVJA, sva vzgojitelja ‒ Tadej Vesenjak in Barbara Bednjički Rošer, načrtovala in izvajala zaradi sodobnega, urbanega načina življenja, ki postaja vse bolj odtujen od narave, saj z njo (še posebej v mestih) nimamo več pristnega, neposrednega stika. Za otroke so predstave o zdravi prehrani, naravi in gibanju, ki si jih ustvarijo v zgodnjem otroštvu odločilnega pomena, saj vplivajo na njihovo kasnejše razumevanje in odnos do njih, zato bova tovrstne dejavnosti načrtovala tudi v prihodnje.
Zdravje je zares naše največje bogastvo, zato tudi vi skrbno pazite nanj …
»Prihaja zima in bacili,
čaj z limono bomo pili.
Med čebelji še dodali,
zdravi vsi tako ostali.
Saj limona, čaj in med
boljši so kot sladoled.
To so naše dobre vile,
ki preganjajo bacile.«
(Sabina Mali)