Domov - > eŠR ->

Novo znanje, nove priložnosti

1.12.2015, avtor: Mateja Petrovič / rubrika: utrip

Na Srednji prometni šoli Maribor smo v projekt učne mobilnosti Novo znanjo, nove priložnosti, ki poteka v sklopu programa Erasmus+ vključili 34 udeležencev, med njimi je bilo 22 dijakov in 12 učiteljev oziroma mentorjev iz podjetja Varnost Maribor d.d. 

Postopek izbire dijakov, ki so se udeležili mobilnosti, je bil dolg in temeljit. Vse dijake tretjih letnikov je koordinatorka projekta najprej seznanila cilji projekta, dolžnostmi in nalogami. Predstavila je tudi merila za izbor dijakov.

Učitelji in mentorji so v projektu sodelovali na lastno pobudo, saj so v mednarodni izkušnji videli priložnost za profesionalni in osebnostni razvoj.

Med tritedensko učno mobilnostjo so dijaki, učitelji in mentorji opravljali različne naloge na svojih strokovnih področjih. Medtem ko so se logistični tehniki bolj podrobno seznanili z delovnimi stroji, prevozi pošiljk in vzdrževanjem vozil, so tehniki varovanja sodelovali s finskimi varnostniki, opravljali  dela in naloge na področju varovanja ljudi in premoženja ter tehničnega varovanja, opravili izpit iz prve pomoči, se učili gasiti začetne požare. Po opravljenem delu so svoje izkušnje in spoznanja sproti zapisovali v dnevnike in jih objavili v spletni učilnici. Iz njihovih zapisov je možno razbrati, da so v izkušnji mobilnosti resnično uživali in se veliko naučili tako v šoli kot pri delodajalcu in tudi med druženjem s finskimi vrstniki.

Preberimo še nekaj njihovih misli.

»Finska je zanimiva država, ki sicer ni veliko bolj drugačna kot Slovenija, pa vendar imajo tukaj nekaj različnejših navad, kot so hrana, šolanje, ljudje ipd. Zaradi take drugačnosti mi je bil čas, ki sem ga preživela tukaj bolj razburljiv, saj sem odkrila veliko novega. Šola mi je bila zelo všeč, saj imajo veliko poudarka na praksi in zaradi tega sem se vsak dan naučila nekaj novega, kar v Sloveniji ne bi imela priložnosti.« (Sabina Ž.)

»Zame je bila to zelo dobra izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabil. Rad bi se zahvalil vsem finskim profesorjem in dijakom.« (Jan D.)

»Na koncu pa lahko povem, da je Oulu prijetno mesto, kljub dokaj nizkim temperaturam v tem času, kar pa zame ni bil velik problem, saj imam zelo rad zimski čas, torej mi nikakor ni žal, da sem prišel na Finsko.«  (Boštjan O.)

»Mobilnost na Finskem se mi je zdela zelo zanimiva in poučna. Naučil sem se veliko novih stvari predvsem iz praktičnega vidika. Vse svoje znanje, ki sem ga do sedaj pridobil v Sloveniji, sem zdaj uporabil in preizkusil še v praksi. Najbolj mi je bilo všeč delo z viličarji ter vožnja tovornjakov. Zelo mi je bilo všeč sodelovanje z finskimi dijaki, saj so zelo prijazni in radi pomagajo. Zanimivo je bilo tudi, ko smo odšli na teren in smo lahko videli in smo bili del tega, kako se tovor naloži na tovornjak, potem zavaruje in katero dokumentacijo potrebuješ za dostavo. Trije tedni na Finskem so zelo hitro minili in sedaj se vračamo domov polni novega znanja ter novih izkušenj.«  (Aleksej G.)

»Na Finskem mi je bilo zelo všeč. Nekaj stvari je bilo nenavadnih, nekaj dobrih, praktično vse pa je bilo zanimivo. Vozili smo viličarje, upravljali s tovornjaki, s težkimi stroji in še čem. Če bom moral delati v kakšnem skladišču, vsaj ne bom imel takšnih problemov na izpitu za viličarje.«  (Matej J.)

»Na Finskem sem delal z veliko novimi stvarmi, prej nisem imel te možnosti in upam, da mi bo pridobljeno znanje kasneje prišlo prav. Bila je zelo dobra življenjska izkušnja in upam, da bo vedno več otrok imelo to možnost.« (Alen S.)

»Naučila sem se veliko novih stvari tako iz teorije kot iz prakse. Prakse smo imeli precej več, kar mi je bilo še veliko bolj všeč, saj v Sloveniji nimamo take možnosti. Zelo dobro bi pa bilo, da bi kaj takega uvedli tudi v slovenskem šolskem sistemu. Mislim, da mi bo vse znanje, ki sem ga pridobila na Finskem, prišlo prav v šoli in tudi za naprej mi bo veliko pomagalo.« (Vivien M.)

»Na Finskem sem preživel tri tedne. Bila je ena velika in zanimiva preizkušnja v mojem življenju. Ljudje so zelo prijazni, nekateri mogoče preveč sramežljivi, saj so zelo redkobesedni.« (Klemen R.)

»Napočil je naš zadnji dan bivanja v Nallikariju. Ko sem prišel na Finsko, sem imel nekako mešane občutke. Bal sem se, da mi pri pouku/praktičnem usposabljanju z delom ne bo šlo ali da bom imel težave z nerazumevanjem. To je bil moj prvi polet z letalom. Tiste noči, ko smo prispeli, ko smo se peljali proti Nallikariju, ko smo prvič vstopili v naše domove, sem razmišljal ali je bilo to, da pridem sem, pravilna odločitev. Sedaj, ko sem tu preživel tri tedne, lahko z gotovostjo trdim, da je bila.« (Jernej H.)

»Zelo sem vesel, da sem lahko bil deležen te mobilnosti na Finskem, bilo mi je zelo všeč, naučil in videl sem ogromno novih stvari, ki mi bodo še kako prav prišle v življenju.« (Klemen Š.)

»Mobilnost mi je bila všeč in res mi ni žal, da sem se odločil zato, da sem prišel na Finsko. Kajti bila je ena velika izkušnja in bilo je tudi zabavno. Naučil sem se veliko novih stvari glede varovanja, predvsem s praktičnega vidika, veliko stvari sem tukaj lahko testiral, ki v Sloveniji na šoli mogoče nisem oziroma jih ne bom imel možnosti  testirati do konca šolanja. In pa tudi dobil sem samozavest, ter neko potrditev, da se lahko z svojim znanjem tako angleščine in tudi varovanja znajdem in funkcioniram v tujini.« (Žan P.)

»Naučil sem se veliko novih stvari iz področja izobraževanja in praktičnega dela področja varovanja. Menim, da mi bo to znanje prišlo še kako prav pri šolanju doma. Dobro bi bilo če bi se tudi na naši šoli k programom dodalo več praktičnega pouka.« (Urban V.)

Iz besed naših dijakov lahko razberemo tudi glavne cilje projekta Nova znanja, nove priložnosti:

- razvijanje poklicnih in ključnih kompetenc,
- prenašanje teoretičnega znanja v resnične življenjske situacije,
- komuniciranje v tujem jeziku in tujem jeziku stroke,
- nagrajevanje lastnega znanja,
-  razumevanje pomena učne mobilnosti in sodelovanja v Evropskih projektih.

Seveda ne smemo pozabiti na učitelje in mentorje, ki so sodelovali v procesu učne mobilnosti. Iz njihovih poročil lahko razberemo, da so bili navdušeni nad resnostjo in odgovornostjo naših dijakov, da že razmišljajo o izboljšavah v lastnem delovnem okolju in da menijo, da je učna mobilnost dobra priložnost za nadgradnjo lastnega znanja in uvajanja primerov dobre prakse v lastno delo.