Domov - > eŠR ->

Zlati mepovci

5.12.2015, avtor: (mizš) / rubrika: aktualno

V Kongresnem centru na Brdu pri Kranju je bila v soboto, 5. decembra 2015, slavnostna podelitev zlatih priznanj v Programu MEPI. Podelitev sta gostila predsednik Republike, Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič. 
Program Mednarodno priznanje za mlade – MEPI je univerzalen, svetovno priznani mladinski program, ki mladim med 14. in 25. letom omogoča, da v svojem prostem času, v okviru neformalnega učenja, z aktivno udeležbo na različnih področjih (prostovoljstvo, veščine, šport in odprava), odkrijejo, razvijejo in uresničijo  potenciale. Tako mlade spodbuja k vsestranskemu razvoju v aktivne, odgovorne in zadovoljne ljudi, pripravljene na izzive življenja. 
Izviren naziv programa je Priznanje vojvode Edinburškega ali DofEAward (DukeofEdinburgh’s Award). Program je leta 1956 ustanovil princ Filip, mož britanske kraljice Elizabete II. in vojvoda Edinburški v sodelovanju z nemškim pedagogom, priznanim zagovornikom izkustvenega učenja Kurtom Hahnom ter vodjo prve uspešne odprave na Mount Everest lordom Huntom. Do danes je v programu sodelovalo več kot 9 milijonov mladih iz več kot 140 držav. Začetki izvajanja programa v Sloveniji segajo v leto 1997. 
Program je izredno fleksibilen in se lahko izvaja kjerkoli, kjer je izražen interes dela z mladimi: v osnovnih in srednjih šolah, mladinskih centrih, nevladnih organizacijah, vzgojno-izobraževalnih zavodih, centrih za socialno delo, podjetjih z mladim kadrom, stanovanjskih skupinah, mladinskih domovih idr. 
Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in predsednik RS Borut Pahor sta zlata priznanja v programu MEPI podelila 97 srednješolcem. 
Ministrica je današnjo podelitev označila za slavnostno in praznično, saj z njo obeležujemo svetovni dan prostovoljstva in hkrati dan izjemnih mladih, ki imajo poleg pridobivanja formalnih znanj, veliko željo tudi po odkrivanju novega in po pridobivanju neformalnih kompetenc. Dejala je, da so njihova samoiniciativnost, ciljnost, angažiranost na mnogih področjih, prostovoljstvo in predanost, velik doprinos slovenski družbi. "Vezi prijateljstva pletete doma in po svetu. Delujete proaktivno, odgovorno do družbe in samih sebe ter krepite vrednote in ustvarjate nove kompetence, ki jih potrebujete za življenje. Stopili ste v množico devetih milijonov mladih iz 142 držav, ki v okviru aktivnosti MEPI ustvarjate drobne družbene niti, ki jih lahko gradite le mladi,"je v nagovoru mladim dejala ministrica dr. Maja Makovec Brenčič. "MEPIjevci ste del aktivne družbe, aktivni državljani, ki hodite pokončno in znate misliti s svojo glavo. Ste naša prihodnost," je zaključila ministrica in se bo koncu zahvalila tudi vsem mentorjem, učiteljicam in učiteljem, da svoja znanja in izkušnje prenašajo na mlajše generacije. 
Prejemniki 5. generacije t.i. Zlatniki, prihajajo iz sledečih organizacij – licenčnih izvajalcev programa MEPI: 
Gimnazija Škofja Loka 
Gimnazija Kranj 
Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik 
Gimnazija Jesenice 
Srednja tehniška šola Koper 
Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) 


Avtor forografije: Nebojša Tejić, STA