Domov - > eŠR ->

Mladina in gore

23.1.2016, avtor: Manca Čujež / rubrika: utrip

V soboto, 23. januarja 2016, je Tržič gostil 27. državno tekmovanje Mladina in gore, najbolj uveljavljeno planinsko tekmovanje za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja. V starem šuštarskem mestu so se dvojne zmage veselili Idrijci – med osnovnošolci Idrski jegliči, ki so za sabo pustili Slivniško avtohtono vrsto iz Slivnice pri Celju in Pr'farske gamse iz Spodnje Idrije, ter med srednješolci Planinski muhi, ki sta premagali tržiško ekipo Pancertanc in braslovško Capricorn.
27. državno tekmovanje Mladina in gore so v kraju lanskih zmagovalcev organizirali Planinska zveza Slovenije (PZS), Mladinska komisija (MK) PZS, Zavod za šport RS (ZŠRS) Planica, Planinsko društvo (PD) Tržič in Osnovna šola (OŠ) Tržič, kjer so isti dan izpeljali projekt okolju prijazne šole na temo Gore in Tržič – sem Tržičan, daleč poznan, tako da je četrta januarska sobota minila povsem v znamenju planinstva, prešerne volje in navdušujočega planinskega znanja več kot 120 tekmovalcev.
Mladina in gore, ki je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje, je namenjeno osnovnošolcem od 6. do 9. razreda, letos pa je bila poskusno izvedena tudi podobna preizkušnja za srednješolce. Eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave je tudi priložnost za druženje in medsebojno spoznavanje mladih planincev iz vse Slovenije, ki so veliko znanja pokazali že na regijskih tekmovanjih novembra 2015 v Podnanosu, Framu in Bohinjski Bistrici. 
Napetost pred tekmovanjem na Gorenjskem so s planinsko obarvanim kulturnim programom ublažili učenci – igralci in pevci OŠ Tržič, mlade tekmovalce pa so pozdravili ravnatelj OŠ Tržič Stanislav Grum, predsednik PZS Bojan Rotovnik, predsednik PD Tržič Uroš Ahačič, predstavnik ZŠRS Planica Boris Tomazin, župan občine Tržič Borut Sajovic, koordinatorica tekmovanja Brigita Čeh in načelnica Mladinske komisije PZS Barbara Bajcer.
Štiričlanske ekipe osnovnošolcev in dvočlanske ekipe srednješolcev so tekmovanje začele dopoldne s testi iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med svojim (večletnim) udejstvovanjem v planinstvu. V finalni del državnega tekmovanja za osnovno šolo se je uvrstilo šest najboljših ekip, ki so v finalu v obliki kviza odgovarjale na državni ravni ustrezno zahtevna vprašanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva o 120-letnici Planinskega vestnika, najstarejše slovenske še izhajajoče revije, pokazati pa so morale tudi praktično znanje iz orientacije in prve pomoči.
Za naslov državnih prvakov se je v osnovnošolski kategoriji potegovalo 22 ekip, šesterica najboljših v finalu v živo, ki je bilo pošten zalogaj znanja za vse zbrane. Finalna preizkušnja je za nove državne prvake okronala Idrske jegliče (OŠ in PD Idrija), državne prvake izpred dveh let. Takoj za zmagovalce se je uvrstila ekipa Slivniška avtohtona vrsta (OŠ in PD Slivnica pri Celju) in na tretje Pr'farski gamsi (OŠ Spodnja Idrija, PD Idrija). Na četrtem mestu so tekmovanje sklenili Ščinkovci (OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Venclja Perka iz Domžal, PD Domžale), na peto ekipa Krompirjev hribov'c (OŠ Šenčur, PD Kranj) in šesto Korada (OŠ Deskle, PD Valentin Stanič Kanal).
Na letošnjem premiernem tekmovanju Mladina in gore za srednješolce se je prav tako pomerilo 22 srednješolskih ekip. Šesterica najboljših je v ločenem finalu skozi težje praktične naloge pokazala znanje iz orientacije, prve pomoči in splošnega planinstva. Zmage sta se veselili Planinski muhi (PD Idrija), drugega mesta ekipa Pancertanc (PD Tržič) in tretjega dvojica Capricorn (PD Dobrovlje Braslovče). Četrto mesto je pripadlo Prekmurskim planinkam (PD Matica Murska Sobota), peto ekipi Dos Sfingas in šesto Lazohribkam (obe ekipi PD Srednja vas v Bohinju).
Pisca vprašanj, ki so iskala uporabno planinsko znanje, sta bila inštruktorica Planinske vzgoje pri PZS Izabel Vadnal in nekdanji načelnik Mladinske komisije PZS Uroš Kuzman, ki je poudaril, da je bilo pri končnih uvrstitvah odločilno praktično znanje. Najboljše ekipe so bile nagrajene s planinskim taborom v Planinskem učnem središču Bavšica oz. vikend paketom na Planinskem domu na Zelenici, pokali in medaljami, vsi sodelujoči pa s praktičnimi nagradami.
Osnovnošolski zmagovalci Barbara ČibejKlara KavčičAndrej Erjavec in Timotej Tušar, ki so sestavljali ekipo Idrski jegliči, so bili navdušeni, da so po letu premora znova osvojili naslov državnih prvakov Mladina in gore: »Pred dvema leta smo zmagali v malce drugačni zasedbi, lani smo zasedli nehvaležno četrto mesto, kar je prav tako odličen rezultat, letos pa spet zmaga. Zelo smo veseli, občutki so fenomenalni, kar nismo verjeli, da je to res – ampak je!« Za zmago so se seveda morali pošteno potruditi in o svojih pripravah so povedali: »Z mentorjem smo se dobivali dvakrat tedensko, pripravljali smo se tudi z medicinsko sestro, orientacistom in alpinistom, vsak se je pripravljal tudi posamezno, saj smo si razdelili gradivo. Veliko štejeta tudi ekipno delo in predznanje, saj smo planinci že od prvega razreda, zelo radi hodimo v gore, tudi z našim planinskim društvom, kar veliko pripomore k našemu praktičnemu znanju.«
Drugo idrijsko zmagovalko, srednješolsko ekipo Planinski muhi, sta sestavljala Ana Petkovšek in Luka Jesenko, ki sta bila skupaj s Čibejevo in Erjavcem pred dvema letoma osnovnošolska državna prvaka, letos pa sta uspeh okronala še z zmago med srednješolci. »Če sva tekmovala že v osnovni šoli in nama je šlo dobro, sva se odločila poskusiti tudi na srednješolskem tekmovanju. Zelo sva vesela zmage, za katero so bile najodločilnejše izkušnje s prejšnjih tekmovanj in seveda odlično Nacetovo mentorstvo,« sta povedala mlada planinca. 
Nace Breitenberger, predsednik PD Idrija in mentor idrijskih ekip, je bil izjemno zadovoljen ob uspehih svojih tekmovalcev – ne le ob dveh zmagah, ampak tudi ob tretjem mestu Pr'farskih gamsov, ki so letos prvič sodelovali na tekmovanju. »Uspehi so kot jagoda na torti tekmovalcev, pomembneje pa je, da so pridobili veliko znanja, ki bo ostalo za njihovo življenje. Le s tem motom jih vedno pripravljam, je pa treba kar precej mentorjevega časa in včasih potrpljenja. Poudarek dajem uporabnosti vsega tistega, kar je sicer zapisano v raznih vodnikih. Mentor sem že dolga leta in imam precej izkušenj, kaj je kdaj prišlo prav, obravnavane teme oz. teoretična znanja podkrepim tudi z lastnimi izkušnjami. Ti otroci in mladostniki morajo marsikaj osvojiti, kot drugo pa morajo to znanje tudi pravočasno pokazati, kar ni hec – kot tudi gore niso hec,« je sklenil idrijski mentor, ki je planinski podmladek kalil skupaj z Marijo Bončina in Radkom Veharjem.
Posebno doživetje za tekmovalce in spremljevalce je bil voden ogled mesta in Tržiškega muzeja ter srečanje s skritim gostom Iztokom Tomazinom, vrhunskim alpinistom, gorskim reševalcem, jadralnim padalcem in publicistom, ki je mladim planincem zaželel, da bi vsaj približno tako uživali v gorah, kot je on v njihovih letih in kot še vedno uživa. Zmaga likovnega natečaja na temo 60 let Mladinske komisije je romala v Ljutomer ekipi Zobl, zobl pa lük, literarnega natečaja o planinskih taborih pred 60 leti in čez 60 let pa k Barbari Čibej, sicer članici Idrskih jegličev.