Domov - > eŠR ->

Prepričljivi v Strasbourgu

25.1.2016, avtor: (gdl) / rubrika: aktualno

Člani Debatnega kluba GCC in tutorji z Gimnazije Celje – Center so minuli konec tedna preživeli v Strasbourgu, eni izmed prestolnic evropske unije, kjer so skupaj z ostalimi srednješolci iz cele Evrope spoznavali politični in družbeni ustroj EU. Ekskurzijo so si prislužili z odličnim rezultatom na natečaju Evrošola, ki ga je jeseni organizirala Informacijska pisarna Evropskega parlamenta. Gre za projekt v okviru katerega imajo dijaki iz vseh članic Evropske unije priložnost, da se preizkusijo v vlogi poslancev Evropskega parlamenta.

Ponovno se je izkazalo, da slovenski dijaki znajo in zmorejo biti aktivni, konstruktivni in prepričljivi, saj sta od šestih skupin dve vodila dijaka z GCC, tudi ostali pa so se aktivno vključili v razpravo, v kateri so med drugim iskali rešitve na področju migracij, okolja in prihodnosti Evropske unije. V tem času so lahko še enkrat ugotovili, kako je marsikdaj težko uskladiti mnenja in poiskati skupne rešitve za številne izzive, sploh v 500-milijonski evropski skupnosti.

Projekt Evrošola je pomemben tudi zato, ker dijakom, ki imajo zaradi svojega socialnega statusa manj možnosti za spoznavanje Evrope omogoča, da se s pomočjo Informacijske pisarne EU podajo v eno izmed prestolnic Evropske unije. Mlajši dijaki, ki tokrat zaradi starosti še niso imeli priložnosti za sodelovanje, se zato že veselijo tekmovanja, ki jih čaka v mesecu maju, saj si želijo tudi sami dokazati svoje znanje in sposobnosti v igri, ki bo morda za koga postala tudi življenjsko poslanstvo.

Na GCC tudi sicer veliko pozornosti posvečajo državljanski vzgoji z željo, da bi dijakom posredovali čim več znanja, pa tudi praktičnih izkušenj z delom na ekskurzijah po Sloveniji in tujini, številnih debatah in projektih kot je tudi Evropa v šoli, ter jih spodbudili na poti k aktivnim državljanom, ki bodo s svojim delom in kritično mislijo lahko oblikovali svetlo prihodnost naše domovine in sveta.

 

PRILOGA: Fotografije z ekskurzije v Strasbourg (arhiv GCC)

Dodatne informacije:

Miha Gartner, mentor Debatnega kluba GCC, miha.gartner@gcc.si, 041 884 771

Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945