Domov - > eŠR ->

Mali arhitekti ustvarjajo

25.1.2016, avtor: Ante Kuntarič, MAO / rubrika: utrip

Kako zgradimo stolp iz lesenih deščic? Ali le iz dolgih lesenih paličic? Lahko zgradimo hišo iz papirja brez lepila? Kaj je trdo, kaj mehko, kaj upogljivo, močno, krhko? Kaj pomenijo ulica, trg, naselje, mesto? Vse to in še mnogo več izvejo otroci v Mali šoli arhitekture.

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje že peto leto zapored poteka mala šola arhitekture, ki se je udeležujejo otroci, stari med sedem in trinajst let. Pouk poteka vsako sredo med 16.45 in 18.00 od novembra do junija, trenutno pa ga obiskuje sedem nadobudnih otrok, ki skupaj z mentorico Jano Furman spoznavajo skrivnosti arhitekture in urbanizma. Šolo je MAO zasnoval po vzoru s Finske, kjer tovrstne izobraževalne aktivnosti za najmlajše razvijajo že več kot 20 let.

Šola arhitekture za otroke pomeni odkrivanje arhitekture v vsej njeni raznolikosti. Skozi šolo postanejo otroci pravi arhitekti in urbanisti, saj spoznavajo arhitekturo in urbanizem iz različnih vidikov. Otroci začutijo in proučujejo arhitekturo z vsemi čutili, raziskujejo svetlobo, odtenke barv, materiale in oblike. Rišejo, gradijo in sestavljajo ter razvijajo tako prostorsko in fizikalno ter tudi družbeno razumevanje našega okolja. Spoznavajo pomen stavbne dediščine in dialog arhitekture z naravo. Otroci v šoli ustvarjajo z različnimi materiali in pripomočki, razvijajo domišljijo in samostojnost, hkrati pa se učijo skupinskega dela, saj se zahtevnejših nalog lotevajo v skupaj.

Jana Furman, sodelavka MAO in mentorica Male šole arhitekture: Male šole arhitekture se trenutno udeležuje 7 otrok, kar zagotavlja zelo poglobljeno skupinsko in tudi individualno delo. Še vedno so dobrodošli in lepo vabljeni tudi novi mladi nadobudneži. Povprečna starost otrok v letošnji skupini je 9 let. Otroci vsako sredo na ustvarjalnih delavnicah spoznavajo osnove principe arhitekturnih zakonitosti in statike, razvijajo in burijo svojo domišljijo z izdelavo pravljičnih in realnih prostorov, odkrivajo, na kakšne načine zaznavamo okolico, skozi igro odkrivajo, katere tipe stavb poznamo in zakaj sploh so takšne, kot so. Režejo, lepijo, rišejo, vežejo, sestavljajo, gradijo in podirajo. Uporabljajo različne materiale in spoznavajo njihove zakonitostiOtroci radi prihajajo v šolo arhitekture, radi spoznavajo nove stvari in so zelo prijetna skupina. Znanje pridobivajo v prijetnem okolju in s pomočjo sodobnih metod, zato se skoraj nevede ogromno naučijo.” 

Poglejte si ustvarjanje v šolskem letu:  

2014/2015 https://www.youtube.com/watch?v=3kzHLyJsIVY (avtorica videa: Jana Furman)

2012/2013: https://www.youtube.com/watch?v=6U7MgSqTm_Y&list=PLx-m3gDxvYW0eOrC1o0x8n3IRzbV5NsdK

2011/2012: https://www.youtube.com/watch?v=ZiK_Mao4DNk&index=2&list=PLx-m3gDxvYW0eOrC1o0x8n3IRzbV5NsdK