Domov - > eŠR ->

Papirnata letalca tudi letos letela daleč

11.2.2016, avtor: Aljoša Seljak / rubrika: utrip

Letošnjega Timovega tekmovanja s papirnatimi letalci in modeli drsalcev, ki ga je že sedmo leto zapored organiziralo uredništvo revije za tehniško ustvarjalnost mladih TIM v sklopu Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), se je skupno udeležilo 36 tekmovalcev. Na tekmovanju s preprostimi papirnatimi letalci, zgibanimi iz enega lista pisarniškega papirja formata A4, je sodelovalo 18 osnovnošolcev, na tekmovanju z modeli drsalcev – jadralnih modelov za met iz roke – pa 19 udeležencev, ki so nastopili v dveh starostnih kategorijah: osnovnošolci ter mladostniki in odrasli.  

Tekmovanje je potekalo v Biotehniškem izobraževalnem centru v stavbi Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. V
letenju papirnatih letalcev so se udeleženci pomerili v treh kategorijah, in sicer v trajanju leta, kjer se je meril čas leta papirnatega letalca od vzleta do stika s tlemi, dolžini leta, kjer se je upoštevala preletena razdalja od štartne črte do nosa papirnatega letalca po pristanku na tla, ter v natančnosti pristajanja v cilj, kjer se je bilo treba čim bolj približati stožcu, ki je označeval cilj. V prvi kategoriji je zmagal Viktor Štrumbelj, čigar papirnato letalce je v seštevku treh poskusov letelo 25 sekund. V drugi kategoriji je bil najboljši Tom Teršek s skupno dolžino letov 106,9 metra, v kategoriji natančnosti
pristajanja v cilj pa je bil spet prvi Viktor Štrumbelj, ki je bil v seštevku treh metov od cilja oddaljen 228 centimetrov. V skupnem točkovanju vseh treh kategorij je bil najboljši Tom Teršek. V posebni starostni skupini najmlajših (prva triada) je prvo mesto osvojil Nejc Kavčič.

Nato je sledilo še tekmovanje z modeli drsalcev, kjer so se tekmovalci pomerili v trajanju leta. Konstrukcija modelov, ki so bili lahko izdelani iz lesa ali penastih materialov, je bila poljubna, omejitev je bila le razpon kril. Ta ni smel presegati 300 milimetrov, vzletna masa modela pa ni smela biti večja od 100 gramov. V kategoriji osnovnošolcev je zmagal Oskar Šubic, čigar drsalec je v seštevku časov petih poletov najdlje ostal v zraku, in sicer kar 74,34 sekunde, v kategoriji starejših pa Igor Šubic z rezultatom 81,01 sekunde.