Domov - > eŠR ->

SloveniaSkills 2016

16.2.2016, avtor: (ml) / rubrika: utrip

Na Vegovi v Ljubljani, kjer je v sklopu informativnih dni potekalo državno tekmovanje SloSkills 2016 v informatiki, je v razburjivem boju, ki je odločalo za nastop na evropskem tekmovanju EvroSkills 2016, ekipa ŠC Ptuj le za 1,5 odstotka premagala ekipo Vegove Ljubljana in bo tako predstavljala Slovenijo na EuroSkilsu 2016 na Švedskem.

Vegova je že tretjič zapored v povezavi s CPI, ki je tudi glavni nosilec tekmovanja SkiSkills in EuroSkils, pripravila to tekmovanje.

Državno tekmovanje v informatiki SloveniaSkills 2016 je potekalo v petek, 12. 2. 2016, in v soboto, 13.2.2016, na Vegovi v Ljubljani. Na tekmovanju Informatikov se je pomerilo osem dvočlanskih ekip dijakov in študentov, ki so reševale naloge iz domenskega znanja Cisco, Windows in Linux. Osem ekip so v dveh dneh postavile na dejanski opremi kompleten informacijsko-komunikacijski sistem navideznega podjetja. Ekipe so iz leta v leto boljše in pohvaliti moramo vseh osem ekip, ki so letos tekmovala in to so: Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana, Šolski center Ptuj Elektro in računalniška šola, Srednja šola tehniških strok Šiška, Šolski center Novo mesto, Šolski center Kranj, Višja strokovna šola, Šolski Center Velenje, Šolski center Nova Gorica in Vegova Ljubljana.

Ker je tekmovanje potekalo v sklopu informativnih dni, je tekmovanje obiskalo veliko mladih, ki še iščejo svojo usmeritev. To je tudi glavni namen tega tekmovanja, skratka predstaviti mladim deficitarni in ta trenutek enega najbolj iskanih poklicev – poklic Informatika.

Čeprav so se vse ekipe zavzeto pripravljale na tekmovanje, se je že po prvem dnevu pokazalo, da so v boju za prvo mesto, ostale le še ekipa Vegove, ki je Slovenijo že trikrat zapored  zelo uspešno predstavljala na evropskem prvenstvu EuroSkills, ekipa Nove Gorice, ki je tekmovala s svojima bivšima dijakova in študentoma, ki sta že nekaj let zaposlena (to je tudi eden izmed namenov tekmovanja EuroSkills – povezava s konkretnimi znanji) in ekipa ŠC Ptuj, ki je že od vsega začetka bila prisotna na tekmovanjih SloSkills.

Posebnost letošnjega tekmovanje je bila tudi naloga presenečenja, ki jo je pripravila skupina strokovnjakov iz FE v Ljubljani, laboratorij LTFE, ko ni bila znana ne ocenjevalcem kot tudi tekmovalcem.

Tako je bil boj za prvo mesto in uvstitev na EuroSkills še toliko bolj napet med tekmovalci. Kljub temu, da je ekipa Vegova iz Ljubljane, ki je to nalogo edina rešila v celoti, toni bilo dovolj za uvrstitev na evropsko prvenstvo EuroSkills 2016.

Za 1,5 odstotka jo je premagala  ekipa ŠC Ptuj, ki bo Slovenijo predstavljala na EuroSkills 2016 v decembru na Švedskem, ki jo bosta predstavljala mlada tekmovalca Žan Črnivec in Klemen Pal.

Žal so tekmovalci ŠC Velenje po prvem dnevu zaradi bolezni tekmovalca odstopi in zato so tudi v razvrstitvi dosegli zadnje mesto.

REZULTATI:

Tekmovalna ekipa

Število točk od 100

ŠC Ptuj

82,99

Vegova Ljubljana

81,54

ŠC Nova Gorica

67,62

ŠC Novo mesto

58,32

ŠC Kranj

50,69

SŠTS Šiška

43,66

ZGNL Ljubljana

41,47

ŠC Velenje

30,63