Domov - > eŠR ->

Ura za Zemljo

23.2.2016, avtor: Bojan Stojanovič / rubrika: utrip

Singapur /Ljubljana – Leto 2015 nam bo ostalo v spominu kot najtoplejše v zgodovini in hkrati eno od najpomembnejših let v boju proti podnebnim spremembam. WWF v okviru Ure za Zemljo (Earth Hour) poziva ljudi
po vsem svetu, da še naprej vztrajajo s pritiskom in postanejo del globalnega gibanja za boj proti podnebnim spremembam. Letos bomo Uro za Zemljo praznovali v soboto, 19. marca, od 20.30 do 21:30.

»WWF poziva vsa slovenska mesta in občine, da se pridružijo Uri za Zemljo in ugasnejo javno in dekorativno razsvetljavo na svojih trgih in najpomembnejših znamenitostih. Državljani so prav tako vabljeni, da pokažejo, da se zavzemajo za podnebne ukrepe – na svojih osebnih profilih na družabnih omrežjih: od doniranja svojega Facebook profila za ozaveščanje o podnebnih spremembah, do namestitve Earth Hour filtra na njihovo Facebook ali Twitter profilno sliko. Tako lahko uporabniki socialnih omrežij s samo nekaj kliki pokažejo svojim prijateljem in sledilcem, da skrbijo za naš planet,« je povedal Martin Šolar, direktor WWF Adria.

Svet je na podnebnem križišču. Svetovni voditelji so se ob koncu lanskega leta zbrali na zgodovinskem vrhu v Parizu, da združijo moči v boju proti podnebnim spremembam. Ura za Zemljo 2016 je naša priložnost, da pokažemo, kaj smo sposobni narediti za ublažitev podnebnih sprememb in zgradili temelje za boljšo prihodnost našega planet in prihodnjih generacij.

»Podnebni ukrepi, ki jih izvajamo danes, bodo določili, kakšen planet nas čaka v letih, ki prihajajo. Ura za Zemljo omogoča vsakemu posamezniku, da prispeva k temu, da podnebne spremembe postanejo preteklost, bodisi skozi sodelovanja v dogodkih, interaktivnih kampanjah ali preko družbenih omrežij,« je dejal Siddarth Das, izvršni direktor Earth Hour Global.

Letos obeležujemo deseto ugašanje luči od prve Ure za Zemljo v letu 2007. V preteklih devetih letih so WWF in Earth Hour ekipe po vsem svetu izkoristile moč množičnega gibanja za dvig ozaveščenosti in zbiranje sredstev za dostop do obnovljivih virov energije, varovanje živali in njihovih habitatov, gradnjo trajnostnega načina življenja in sprejemanje zakonodajnih in političnih ukrepov za boj proti podnebnim spremembam.

Tudi letos bo Ura za Zemljo podpirala lokalne inicijative za spremembo podnebnih sprememb, vključno s peticijo za 100 odstotkov obnovljivih virov energije v Španiji, varovanje gozdov in biotske raznovrstnosti v Afriki in iskanju rešitve
za pereče vprašanje smoga in dima v jugovzhodni Aziji skozi zaščito šotišč in proizvodnjo trajnostnega palmovega olja.

Od leta 2007 je Ura za Zemljo mobilizirala podjetja, organizacije, vlade in na stotine milijonov ljudi v več kot 7.000 mestih v več kot 170 državah, ki so se združili, da bi delovali v smeri trajnostne prihodnosti. V Sloveniji je lani
sodelovalo 30 mest.