Domov - > eŠR ->

Navdušeno občinstvo

29.2.2016, avtor: Helena Murgelj / rubrika: utrip

Mojstrski tečaji za zborovske dirigente sodijo v redni program Glasbene matice Ljubljana od leta 2007, ko se je na področju glasbenega izobraževanja začelo sodelovanje z Akademijo za glasbo v Ljubljani. Takrat je bil na pobudo Marka Vatovca in Urše Lah organiziran prvi tovrstni tečaj z namenom, da se slovenskim zborovodjem omogoči permanentno strokovno usposabljanje pri mednarodno priznanih dirigentih in uveljavljenih pevskih pedagogih. Doslej so mojstrske tečaje vodili ugledni dirigenti Ragnar Rasmussen, Steffen Schreyer, Georg Grün, Matti Hyökki in Gary Graden. Letošnji mojstrski tečaj je potekal pod mentorstvom španskega dirigenta Josepa Vila i Casanasa, in sicer od 18. do 21. februarja 2016 v Glasbeni matici Ljubljana.

V nedeljo, 21. februarja, je Glasbena matica Ljubljana v sodelovanju z ljubljansko Akademijo za glasbo organizirala sklepni koncert izobraževanja za zborovske dirigente pod mentorstvom dirigenta Josepa Vila i Casanasa v ljubljanski Viteški dvorani v Križankah. V programu sta se predstavila Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana in Dekliški pevski zbor Akademije za glasbo v Ljubljani. Na zaključnem koncertu so se predstavile aktivne udeleženke tečaja kot zborovodkinje, in sicer Kristina Cotič, Cecilija Čermelj Merljak, Ana Češnjevar, Minka Markič, Eva Mori, Klementina Tominšek in Valentina Ugovšek. Na klavirju sta zbora spremljali Nina Skebe in Kristina Cotič, kot solistka pa se je predstavila Monika Fele.

Obiskovalci, ki so napolnili viteško dvorano, so bili nad koncertom navdušeni in so vse nastopajoče nagradili z močnim aplavzom.