Domov - > eŠR ->

Državno tekmovanje v ekoznanju

10.3.2016, avtor: Dunja Dolinšek / rubrika: utrip

V Celju  je 9. marca 2016 potekalo državno tekmovanje v ekoznanju, na katerem so se pomerili srednješolci iz vse Slovenije. Sodelovalo je 259 dijakov iz 52 srednjih šol, ki so vključeni v mednarodni program Ekošola in druge srednje šole, ki so se prijavile na tekmovanje. V kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja je zmagal dijak Matej Marko iz IC Piramida Maribor, v kategoriji srednjega strokovnega in poklicno-tehničnega izobraževanja je zmagala dijakinja Nastja Krajnc iz Biotehniške šole Maribor, ter s strokovne in splošne gimnazije dijak Andraž Kukovičič iz I. Gimnazije Celje.

Dijaki iz treh srednješolskih programov izobraževanja so letos reševali testna vprašanja iz treh povezanih tem z naslovom Življenje je pestro. Dijaki so se podrobneje seznanili z pestrostjo biodiverzitete, in tudi problemom, da so se na svetu  v kratkem času začele  izgubljati vrste in njihovo življenjski prostor.  Kako z učinkovitim in ustreznim prehranjevanjem pomembno vplivamo na zdravje, in kako gospodarno ravnamo z odpadki in kaj pomeni preprečevanje odpadkov.

Priznanja in nagrade, ki jih je pripravil sponzor projekta ELES, d.o.o., so na sklepni prireditvi v športni dvorani GCC Gimnazije Celje - Center  predali: mag. Gregor Cerar (nacionalni koordinator programa Ekošola), Darja Kalčič (ELES d.o.o.), Gregor Deleja (ravnatelj, Gimnazije Celje – Center). 

Kot je ob podelitvi nagrad dejal nacionalni koordinator programa Ekošola mag. Gregor Cerar, je Ekokviz za srednje šole kakovosten projekt, ki je skladen z načeli programa Ekošola. »Z letošnjo vsebino so dijaki pridobili poglobljeno znanje iz najpomembnejše teme področja varstva okolja -  ki so bila osredotočena na tri različne, pa vendar močno povezane teme. S povezovanjem učnih vsebin in s projekti, kakršen je Ekokviz, jih celovito izobražujemo za okolju prijazen način življenja. Še posebno pomembno je, da tako pridobljeno znanje in navade dijaki prenesejo tudi med starše in v lokalno okolje,  s čimer jih opozarjajo, da mora biti skrb za okolje del našega razmišljanja in življenja,« je dejal mag. Gregor Cerar.

Kategorija SPI

1. mesto    

Matej Marko   

IC - Piramida Maribor

24 točk

2. mesto

Fatima Mušić 

SŠ Domžale

22 točk

3. mesto

Simon Hribar

ŠC Novo mesto, Srednja strojna šola

21 točk

Kategorija SSI/PTI

1. mesto  

Nastja Krajnc

Biotehniška šola Maribor 

26 točk

2. mesto

Urban Stiplovšek Jug 

SŠ za gostinstvo in turizem Celje 

25 točk

3. mesto

Jana Primc  

Srednja zdravstvena šola Ljubljana

24 točk

Kategorija GIM

1. mesto   

Andraž Kukovičič

I. gimnazija Celje

28 točk

2. mesto

Miha Kambič

Gimnazija Bežigrad 

28 točk

3. mesto

Anica Ficko 

Prva gimnazija Maribor

28 točk