Domov - > eŠR ->

Naredite si ekslibris

12.3.2016, avtor: (vr) / rubrika: utrip

KAJ JE ekslíbris?  »Ekslibris imajo tisti, ki Ijubijo knjige in z lepim ekslibrisom želijo knjigo tudi okrasiti«. Ekslibris (latinsko: »iz knjige«) je grafična oznaka, s katero lahko lastnik označi svoje knjige. Večinoma je to majhna dekorativna ali umetniško zasnovana slika, ki je natisnjena na majhen papir ali karton in nalepljena na sprednjo  notranjo  platnico. Lastništvo knjige lahko označimo tudi s podpisom ali pečatom. Na ekslibrisu se poleg slike navadno nahaja še lastnikovo ime, moto, grb ali druga znamenja, ki kažejo na lastništvo določene osebe. Najboljši ekslibrisi so tisti, ki nekaj povedo o lastniku, recimo o njegovem poklicu, njegovem konjičku, lahko se poigra s priimkom. Če je lastnik ekslibrisa čevljar, mu umetnik lahko upodobi čevelj, če je nekdo velik ljubitelj mačk, je na exlibrisu lahko upodobljena muca,  pri smučarju  bodo smuči in podobno. Na ekslibrisu je tudi  latinski napis »ex libris«, kar lahko prevedemo iz knjig ali ena od knjig tistega, katerega ime je na ekslibrisu. Velikost  ekslibrisov  ne presega 10 x 10 cm.

V Sloveniji  imamo Društvo Exlibris Sloveniae s sedežem v Ljubljani, Trubarjeva 14 z nekaj več kot 300 članov. Posebnost slovenskega društva je bila podpiranje zanimanja za ekslibris med mladimi do 15. leta. Imeli so tudi veliko število razstav in delavnic. Društvo je trenutno  ( po smrti ustanovitelja in dolgoletnega predsednika dr. Pavlovca) v mirovanju.

SODELUJTE  NA NATEČAJU - Za nagradni natečaj  lahko vsak  sodeluje  z eno grafiko. Natečaja se lahko udeležijo vsi od otrok do starejših, lahko se prijavijo vrtci, šole, zavodi za invalidne, domovi za starejše, društva, skratka vsi ki radi ustvarjajo. Dobrodošli tud člani društva!

TRI NAJIZVIRNEJŠE IDEJE  BOMO NAGRADILI

NAGRADE :

1.     Knjiga založbe Littera Picta, Remic Maja Matilda HOBI USTVARJANJE : več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah (www.hobi-ustvarjanje.si)

2.    Odtis  ekslibrisa na keramičnem lončku ali slikanje na keramiko v  Ateljeju za poslikavo in  oblikovanje keramike APOK, Ljubljana, Vošnjakova ul. 4 (www.apok.si)

3.    Knjiga založbe Ventilator besed, Ljubljana

NATEČAJ VODITA: Vladimira Rejc in Dunja Krajnc v sodelovanju z Majo Matildo Remic, avtorico knjige  HOBI
USTVARJANJE in Tomijem Bojnecem iz Ateljeja za poslikavo in  oblikovanje keramike APOK. Ljubljana, Vošnjakova 4. Prispevek pošljite najkasneje do 30. 4. 2016. Posameznik lahko pošlje: 1 fotografijo, na elektronski naslov  vladka@ventilatobesed.com in na dunja@ventilatorbesed.com (v jpg obliki) z opisom, kako sste naredili grafiko. Navedena naj bosta tudi ime in priimek avtorja in starost. Vse prispele ideje bomo objavili na naši spletni strani. http://www.ventilatorbesed.com/?opcija=kom_clanki&oce=121&id=7488