Domov - > eŠR ->

Mladi tekmovali na Festivalu inovativnih tehnologij

16.3.2016, avtor: Aljoša Seljak / rubrika: utrip

Na 22. Festivalu inovativnih tehnologij, ki ga Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) organizira v sodelovanju s Fakulteto za računalništvo in informatiko, Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, so se mladi seznanili z znanstvenimi in raziskovalnimi dosežki inovativnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij v Sloveniji. Osnovno- in srednješolci so se med seboj pomerili v več tekmovalnih kategorijah, in sicer v programiranju, digitalni fotografiji, predstavitvi sporočil in izdelavi spletnih strani. Tekmovali so tudi na področju telekomunikacij, video montaže in robotike ter interneta stvari.

Na letošnjem Festivalu inovativnih tehnologij je sodelovalo 131 otrok, od tega 45 dijakov in 86 osnovnošolcev. V avli Fakultete za računalništvo in informatiko pa je bila na ogled tudi razstava fotografij s prvih tekmovanj in bilteni ter razstava plakatov s predstavitvami raziskovalnih laboratorijev Fakultete za računalništvo in informatiko.

V sklopu festivala je letos potekalo tudi že 40. državno tekmovanje v programiranju za dijake. Na njem je sodelovalo 51 dijakov, najboljši izmed njih pa so se že začeli pripravljati na izbirno tekmovanje, ki bo potekalo sredi aprila 2016. Štirje tekmovalci, ki bodo najboljši na izbirnem tekmovanju, bodo avgusta letos odpotovali na 28. mednarodno računalniško olimpijado (International Olympiad in Informatics) v ruski Kazan. Tam se bodo v mednarodni konkurenci pomerili v programskih jezikih Pascal, C, C++ in Java.

 Ob jubileju računalniškega programiranja je zveza ZOTKS razpisala dva natečaja, in sicer:

  1. V sodelovanju s podjetjema Intel Corporation in E-misija ZOTKS organizira natečaj za najstarejši še delujoči osebni računalnik (PC), ki temelji na arhitekturi Intel x86 in je star vsaj 20 let (letnik 1996 ali starejši). Natečaj je namenjen vsem slovenskim osnovnim in srednjim šolam. Namen je odkriti najstarejše še delujoče računalnike. Stari računalniki delujejo počasi, poleg tega pa povzročajo tudi precejšnje stroške upravljanja in vzdrževanja, so potratni in zastareli. Zato bodo šole, imetnice najstarejših treh, nagrajene z novimi napravami.

  2. Fotografski natečaj »Digitalna Slovenija«, v okviru katerega bodo osnovnošolci in dijaki svoj svet upodobili in vizualizirali skozi svoje fotografije. Vsebina natečaja je vezana na povezavo digitalnega sveta in njihove okolice, njihovega vsakdana. Natečaj bo podlaga za sodelovanje na mednarodnem tekmovanju znanstvene fotografije, ki ga organizira Milset (Mouvement International pour le Loisir Scientifique et Technique), katere članica je ZOTKS.

     Rezultati letošnjega Festivala inovativnih tehnologij so vam na voljo tukaj.