Domov - > eŠR ->

Moramo ohraniti naše reke, da bi ostali dober zgled drugim

22.3.2016, avtor: Bojan Stojanović / rubrika: aktualno

Na svetovni dan voda, ki ga praznujemo danes, WWF Adria želi sporočiti, da so naše reke, naše bogastvo, kot je bil tudi naziv njihove kampanje, ter da moramo z njimi upravljati trajnostno. Le tako bomo ohranili zdrave in naravne reke in močvirja ter storitve, ki jih zagotavljajo ljudem, živalim in rastlinam, in tako ostali dober primer ostalim državam Evrope.

Znanstveniki so si enotni, ko gre za izjemno biotsko raznovrstnost rečnih in močvirskih ekosistemov v Dinarskega loka. A obstaja tudi temna stran dobro ohranjenih reke. Namreč, reke, jezera in mokrišča v naši regiji so pod vse večjim pritiskom zaradi gradnje rečnih nasipov, odstranjevanja sedimenta iz strug, regulacije tokov kot ukrepa za boj proti poplavam in gradnje hidroelektrarn. Po zadnjih podatkih v regiji načrtujejo gradnjo kar 2700 novih hidroelektrarn, tako velikih in majhnih. To ogroža življenjski prostor številnih rastlinskih in živalskih vrst, posebej endemičnih, ki se težko prilagodijo spremembam v količini, hitrost in temperaturi vode reke.

»Reke so naše največje naravno bogastvo in nam omogočajo pitno vodo, ribe za hrano, drva za kurjavo, prijetno mikroklimo in čist zrak. Vendar se moramo zavedati, da smo mi tisti, ki negativno vplivamo na naše reke in s tem na našo kakovost življenja. Torej, če želimo imeti na voljo vse resurse, ki nam jih reke zagotavljajo, moramo z njimi dobro upravljati in jih zaščititi od škodljivih in netrajnostnih praks,« je dejala na svetovni dan voda Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

Glede na zadnje WWF-ovo Poročilo o stanju planeta so sladkovodne vrste pod največjim pritiskom in njihovo število se je v zadnjih 50 letih zmanjšalo za več kot 70 odstotkov. Z grobo regulacijo sladkovodnih ekosistemov ne ogrožamo samo njihove ekološke storitve, ki so pomembne za ljudi in družbo, temveč ogrožamo tudi preživetje številnih živalskih in rastlinskih vrst.

WWF je prepoznal te grožnje in pred nekaj leti pričel nov program za zaščito ključnih rek in mokrišč v Adria regiji skozi:

 »Poleg izvajanja posebnih projektov, si WWF prizadeva vplivati ​​na zakone in načrte upravljanja z vodami ter na vse relavantne dokumente, ki se nanašajo na uporabo rek. WWF spodbuja naravne ukrepe za obrambo od poplav v smislu obnavljanja naravnih poplavnih nižin in ponovne oživitve naravnih poplavnih območij in močvirij, s čimer bi izboljšali dinamiko rek in njihovo ekološko stanje,« je dodala Irma Popović Dujmović.

WWF Adria je skupaj s partnerji razglasila leto 2016  kot »Leto ptice breguljke«. Ta izjemne in zelo koristne ptice, ki znotraj ene družine pojejo tudi do 10.000 komarjev na dan, so odvisne od naravnih rek in gnezdijo na strmih bregovih. Skozi celotno leto bo WWF s partnerji organiziral več aktivnosti, začenjši s čiščenjem in urejanjem okolice strmih bregov na Dravi v aprilu, da bi pripravili habitate za povratek te najmanjše lastovke iz Afrike.

Kampanja »Naše reke, naš bogastvo!« je predstavila najbolj pomembne reke in mokrišča v naši regiji ter s katerimi grožnjami se soočajo. V mesecu in pol je kampanja angažirala kar 270.000 uporabnikov Facebooka. Delo WWF Adrie na ohranitvi naših rek in mokrišč lahko še naprej spremljate na http://adria.panda.org/sl/.