Domov - > eŠR ->

Drugi na mednarodnem fizikalnem tekmovanju

8.4.2016, avtor: (he) / rubrika: aktualno

5. in 6. aprila letos je v Weizmannovem inštitutu v Rehovotu (Izrael) potekalo enaindvajseto mednarodno fizikalno tekmovanje Shalheveth Freier Physics Tournament. Slovenijo sta na tekmovanju zastopali skupini z Gimnazije Želimlje in z Gimnazije Nova Gorica, ki sta na državnem tekmovanju "Videl, premislil, odklenil!" zasedli prvi dve mesti. Skupina z Gimnazije Želimlje je na mednarodnem tekmovanju dosegla odlično 2. mesto.

Na tekmovanju so se skupine pomerile med seboj s sefi, ki jih je mogoče odpreti z rešitvijo enega do treh fizikalnih problemov. Pri tem se morajo poleg izdelave sefa dokazati na več področjih - poznavanje teoretičnega fizikalnega ozadja pojavov v sefu (letos je bil eden izmed sodnikov tudi vodja državnega tekmovanja Miran Tratnik), izvirnost fizikalnih ugank v sefu, uspešnost vlamljanja v sefe drugih skupin, odpornost sefa na vlamljanje in stopnja zanimivosti sefa za druge tekmovalce. 

Zanimivo je, da je članom višje uvrščenih izraelskih skupin zaradi dosežka na tekmovanju kot opravljen priznan del mature iz fizike. Kdo ve, ali bo v prihodnosti kaj podobnega mogoče tudi v Sloveniji?

Tako Gimnazija Želimlje kot tudi Gimnazija Nova Gorica se lahko pohvalita s kar nekaj izvrstnimi uvrstitvami na tekmovanju v preteklih letih. 

Za zastopanje slovenskega znanja se zahvaljujemo tekmovalcem Fabijanu, Nacetu, Janezu, Žanu, Mihu, Simonu, Špeli, Andreju, Jakobu in Filipu, še posebej pa tudi mentorjema Petru Šlajpahu in Rudolfu Šuligoju za ves vložen trud!

Hiša eksperimentov,  organizator državnega tekmovanja v odpiranju fizikalnih sefov "Videl, premislil, odklenil!"

Več informacij o tekmovanju: www: http://www.he.si/vpo