Domov - > eŠR ->

160 let učilne zidane in 40 let vrtca na Veliki Dolini

7.6.2016, avtor: Nataša Jenuš / rubrika: utrip

Konec maja smo na Veliki Dolini svečano obeležili pomembna jubileja ─ 160. obletnico šolstva in 40. obletnico vrtca. Ob tej priložnosti smo imeli v telovadnici osnovne šole prireditev, na kateri so nastopili vsi učenci šole in otroci iz vrtca, pa tudi člani dolinskega Moškega pevskega zbora Slavček, naš nekdanji učenec Matevž Sodič ter glasbena skupina Kranjski muzikanti, ki jo prav tako sestavljajo nekdanji učenci naše šole. Program sta povezovala Nadica Lončarič Črpič in Robert Zofič, člana Vaške scene KUD Slavček z Velike Doline.

Jubilejev so se z nami veselili mnogi gostje z državne in lokalne ravni, prišli so tudi s hrvaške strani meje. Vsi so poudarili velik pomen šolstva in vrtca na Veliki Dolini, o čemer je iz prve roke spregovoril tudi domačin, slavnostni govornik Boštjan Škrlec, generalni direktor Urada Generalnega državnega tožilca.  Brežiški župan Ivan Molan ter predsednika lokalnih skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem, Marjan Žibert in Bogdan Palovšnik, pa so ravnateljici Osnovne šole Velika Dolina Mojci Bregar Goričar podelili priznanje za 160 let šolstva in 40 let uspešnega delovanja vrtca ter za pomemben prispevek h kulturnemu razvoju kraja, priznanje ob 160-letnici šolstva ter za razvijanje malih sivih celic in priznanje ob 160-letnici šolstva.

Gostje so po prireditvi dobili časopis Stoji učilna zidana, ki smo ga na šoli izdali v počastitev obeh jubilejev. K pisanju spominov na guljenje šolskih klopi, poučevanje ali ravnateljevanje smo povabili nekdanje učence in zaposlene, pa tudi nekaj literarno nadarjenih sedanjih učencev šole. Na kulturnem dnevu, ki smo ga imeli pred tem, so učenci prispevke za časopis tudi ilustrirali ter skupaj z otroki iz vrtca izdelali knjižne kazalke, ki smo jih prav tako podarili gostom na prireditvi. Na njej smo predstavili tudi nov logotip šole in šolsko himno, ki je doslej nismo imeli.

Prireditvi je sledila pogostitev, pri kateri so sodelovale članice Društva prijateljev mladine Velika Dolina ─ Jesenice in predstavniki Sveta staršev OŠ Velika Dolina, katerim se, tako kot vsem ostalim sodelujočim, tudi ob tej priložnosti najlepše zahvaljujemo.

Ob naših prihodnjih okroglih jubilejih bomo ponovno veseli srečanja z vami!

Podnapisi k slikam:

slika 1 - Ela Matkovič, Spomine napisala Marjanka Cirnski

slika 2- Spomin na šolske dni (Boštjan Škrlec), Ingrid Gajski

slika 3 - Vzgojni ukrepi nekoč, Ivan Bogovčič, Alen Matić 7. a